Парното ще поскъпне с 22% от 1 юли по сметки на КЕВР

5284
Парното ще поскъпне с 22% от 1 юли по сметки на КЕВР
Снимка: БГНЕС

Топлинната енергия да поскъпне с около 22 % от 1 юли 2020 г. спрямо сега действащата си цена, която бе променена през май, предвиждат от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Утре комисията ще огласи на открито заседание доклада си за бъдещата едногодишна цена на парното и топлата вода.

Най-голямо ще е поскъпването при "Топлофикация София", която има най-много клиенти в страната и реално оказва най-голяма тежест при общата корекция и тя близка до тази на столичното дружество. От юли столичани ще плащат с над 22 на сто повече за парно, във Враца вдигането е със 17.5%, в Разград – с 16 на сто, в Бургас – над 15 процента, във Велико Търново – с близо 9 на сто, във Варна увеличението се предвижда да бъде 7.5 процента, а в Плевен – близо 3 на сто.

Студенти плашат с гражданско неподчинение заради топла вода, без ремонт може да има голяма авария

Няма отговор, проблемът е голям – много студенти ще останат без топла вода. Това заяви председателят на Националното представител...

На места обаче цените ще поевтинеят допълнително. Абонатите на русенската топлофикация ще плащат с 10.7 на сто по-ниски сметки спрямо сегашните, ползвателите на парно в Габрово – с под 8 на сто намаление, на "ЕВН Топлофикация" в Пловдив, където спадът ще е близо 2 процента, и в Перник, но там поевтиняването ще е незначително.  Дружествата в Русе, Габрово и Перник работят на въглища.

Докладът на КЕВР можете да видите ТУК.

Припомняме, че цената на парното бе намалена през април – с 22 на сто, заради поевтиняването на природния газ с 43 процента. През май бе прието ново сваляне на тарифите средно с над 3 процента, но практиката за промяна всеки месец на цените на топлофикациите бе прекратена заради невъзможността да се отчитат всички абонати и да се съставят точни сметки. Така за юни бе запазена цената и бе решено от юли да се определи едногодишна цена за топлофикациите на база пазарни прогнози, а при следващия регулаторен период да се пресметне дали цените е трябвало да бъдат по-ниски или по-високи и тази компенсация да се отрази в тарифите от юли 2021 година.

По сметките на КЕВР в сравнение с цената на топлофикациите през юли 2019 г., плащана реално през целия отоплителен сезон, намалението е с 15 на сто, въпреки че спрямо месец май 2020 г. цената да е с 22 на сто по-висока и да излиза, че намалението заради евтиния газ се е стопило.

Сегашното вдигане на цената е изчислено на база прогнози за цените на природния газ на европейските борси до края на юни 2021 г., както и на мазута и сярата, които също са част от формулата за образуване на цената на газа, а от там и на на парното. Пресметнати са и по-високи цени на парниковите емисии, които топлофикациите също са длъжни да купуват като изпълнение на ангажиментите си срещу замърсяването на въздуха.

Теменужка Петкова: Ще се връщат пари на потребителите на топлинна енергия

Надвзетите пари за парно ще бъдат върнати на потребителите. Това обеща в ефира на НОВА ТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова....

По сметките на КЕВР, макар в момента цената на природния газ да е малко над 20 лв./МВтч и "Булгаргаз" да прогнозира още едно понижаване – със 7 на сто от юли, очакванията са през септември тя да се повиши на 24.84 лв/МВтч, а при второто тримесечие на 2021 г. да е 35.27 лв./МВтч без данъци и такси. Така средната цена ца следващите 12 месеца ще е 31.88 лв., което е с една трета повече от сегашната, но по ниска от стойността през юли 2019 г., когато газът струваше около 44 лв./МВтч.

Привеждат се данни за фючърсите на холандската газова борса TTF, според които сегашната цена от 6.73 евро/МВтч ще стане 11.66 евро в периода април-юни 2021 г.

В цените на топлофикациите са вкарани и разходи за парникови емисии на цена от 22 евро за тон, докато в предишното решение цената им е била по-ниска.

От доклада на КЕВР стават ясни и финансовите резултати на дружествата от топлофикационния сектор за 2019 г.

Повечето от тях са на загуба. Най-голяма е тя за столичното общинско предприятие – 81.812 млн. лв., топлофикацията във Велико Търново е излязла на минус с почти 1.6 млн. лв. тази в Разград – с 1.2 млн. лв., в Плевен – с 1.66 млн. лв., в Габрово – с 2.448 млн. лв., в Перник – с близо 1.9 млн. лв., а във Варна – с 930 хил. лв.

КЕВР иска по-евтини парно и топла вода от 1 май - ето с колко

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди днес, 29 април, възможността от 1 май топлата вода и парното да поевтинеят - от...

На печалба са били пловдивската топлофикация – с близо 11.9 млн. лв., русенската – с 3.2 млн. лв., "Топлофикация Враца" – с 386 хил. лв., бургаската – с малко над 1 млн. лв., и сливенската – със 742 хил. лева.

Вижте още:

Окончателно: На 15 юли става ясно колко пари ще върнат топлофикациите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com