Перник няма да "изпие" водата на София

3630
Перник няма да "изпие" водата на София
Снимка: БГНЕС

Планът на правителството да захранва Перник с вода от язовир "Белмекен" през ВиК мрежата на София не е заплаха за водата на столицата. Това увери пред БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров Ревизоро.

"Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на "Софийска вода", нито на деривациите на "Софийска вода", посочи той.

Яз. "Белмекен" ще спаси Перник от водната криза?

Правителството предлага като изход от водната криза в Перник градът да получава вода от София – от яз. „Белмекен“. То...

"Деривациите, които захранват язовира "Белмекен" са друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 г., когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода. Тази система е много добре премислена. Този тунел е двупосочен", обясни екоминистърът.

Въпреки това той призова да се пести питейната вода, признавайки: "Аз не мога да пълня каца без дъно".

Прехвърлянето на вода от язовир "Белмекен" към Перник през водопреносната мрежа на София няма да засегне жителите на столицата, увери пред NOVA председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите и бивш екоминистър Ивелина Василева.

Според нея ВиК дружеството, общината и областната управа са знаели, че намалява количеството вода в язовир "Студена", затова е трябвало най-малкото да алармират, за да се вземат адекватни действия.

Допуснато да се случи в Перник е поредица от пропуски и грешки и на местно ниво, и на административно, каза тя.

Йорданка Фандъкова: Ако водата в София намалее, спираме крана за Перник

Ако има опасност водата в столицата да намалее, ако се ползва водопроводната мрежа с цел да се помогне на Перник, то водата за миньорск...

Ивелина Василева призна, че е била поканена за зам.-министър в екоминистерството от Емил Димитров, но е отклонила предложението. "Гарантирах на новия министър пълната си подкрепа и при необходимост да помагам. Но аз съм председател на Комисията по околна среда и водите в НС. Смятам, че мястото ми е в Народното събрание", каза Василева.

ВиК секторът е в плачевно състояние

Относно водопровода в Шумен той каза: "През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура..."

Екоминистърът разясни и ролята на новото мегадружество, което ще обединява ВиК-тата у нас.

"По оперативна програма "Околна среда" са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции, целият сектор.

Министър и кмет предлагат два варианта за изход водната криза в Перник

Кметът на Перник Станислав Владимиров и екоминистърът Емил Димитров ще представят утре на премиера Бойко Борисов най-много два варианта...

ВиК-тата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е – даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК-ата. Тази структура ще помогне на всички", обясни Емил Димитров.

Италианският боклук в Бобов дол

Продължават и проверките, свързани със скандала с италианския боклук и ТЕЦ "Бобов дол".

"Прокуратурата е установила, че в Бобов дол има отпадъци, но не опасни... Утре работна група ще отиде да провери всичките разрешителни от РИОСВ –Перник", обясни екоминистърът по темата за отпадъците.

По думите му има депа, на които няма издадено разрешение да съхраняват отпадъци, а вече имат отпадъци, и депа с отпадъци, за които изведнъж никой не знае откъде са.

БСП: Шумен се превръща в следващия град с водна криза

Шумен се превръща в следващия град, след Перник във водна криза. Това каза пред журналисти в НС Иван Иванов от БСП, предаде БГНЕС. Ива...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com