Пет марки масло на пазара са менте

52638
Пет марки масло на пазара са менте
Снимка: Thinkstock/Guliver

Пет марки масло на българския пазар са с груби нарушения в състава си. Това показва тест на неправителствената асоциация "Активни потребители".

Пробите са взети през август, 2017 година, от склад за хранителни продукти в Несебър и обект в Бургас. В тях вложените мазнини са между 40-67%, останалото е вода и хидрогенни мазнини.

БАБХ се задейства, налага глоби за имитациите на краве масло

Максимални санкции има за трима производители на масло, за които беше установено, че използват растителни мазнини в продукта си, съобщи...

От изследваните 10 търговски марки, в 3 е открито нерегламентирано влагане на немлечни мазнини. Това са съответно 10-грамова опаковка на „Маркенбугер ЕООД” (производител, посочен на опаковката, на кашона е друг – „Милтекс КК ЕООД”, Варна) и две марки от 125 гр масло („Чепеларе” и „Хранинвест”), произведени от „Хранинвест ЕООД”, с. Кичево, област Варна.

Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки - тези на компания "Хранинвест", допълнително е установено и влагане на големи количества вода.

Тревожното е, че фирмите, които показват отклонение, са същите, които са били с отклонение през 2015-та и 2016-та. Така най-лесният за изготвяне продукт, който трябва да съдържа 80% мазнина в пет от пробите, се оказва нещо друго, но не и чисто масло.

Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло, смятат от "Активни потребители". Влагането на натамицин е грубо нарушение на българското и европейското законодателство, посочва неправителствената организация. Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето.

Има ли опасни тежки метали в замразената риба на българския пазар?

Има ли опасна риба на пазара? На този въпрос отговаря сравнително изследване на Асоциация "Активни потребители", като биват представени...

Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести, добавят от "Активни потребители".

Сергей Иванов от Центъра по биология на храните коментира, че в България, за съжаление това е един от основните подходи за намаляване на цените на продуктите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com