Петя Аврамова към кмета на Перник - да обяви бързо воден режим

4799
Петя Аврамова към кмета на Перник - да обяви бързо воден режим
Снимка: БГНЕС

"Търсим резервни водоизточници за Перник, апелирам кмета на града да пусне максимално бързо заповедта за водния режим. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пред журналисти, цитирана от Агенция "Фокус".

"Мерките трябва да са комплесни и те не касаят само МРРБ, като принципал на ВиК дружеството в Перник. Имахме вече среща с областния управител на област Перник, с кмета на Перник, на която обсъждахме заедно с ВиК дружеството различни варианти за водоснабдяване на Перник. За съжаление язовирът, който снабдява Перник "Студена" е проектиран и изпълнен като едногодишен язовир. Т.е. основният му приток е от снеготопене. Знаете, че имахме тежка година, малко валежи, така че това създаде проблема със снабдяването с питейна вода в Перник", посочи още Аврамова.

Не само Перник, а цялата община ще е с воден режим, засега парното не е под заплаха

Проблемът с язовир "Студена" е бил подценен от ръководството на ВиК, защото е имало прогнози още от началото на година, че валежите ням...

Министърът обясни, че се търсят резервни водоизточници. "Има идея за водоснабдяване от язовир "Долна Диканя". Търсим вариант за резервно захранване. В момента сме взели проби от язовира, за да видим дали изобщо става за питейни нужди. След това вече ще пристъпим към технически мерки за свързване на двата язовира. Това, което на мен ми се иска да стане по-бързо. Разбирам кмета на Перник, той е нов. Разбирам неговото притеснение да пусне заповед за водния режим. Обсъдихме различни варианти. Спряхме се за най-щадящия за населението и за язовира като водни количества", каза още Авромова.

Тя апелира заповедта за водния режим да бъде пусната максимално бързо и да се щади водата, която и без това е в малки количества.

Actualno.com припомня, че новият кмет на Перник Станислав Владимиров (БСП) върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим. Според него от 18 ноември перничани трябваше да имат вода само във времето от 16 до 22 часа. Той обвини за случващото се лошото управление на ВиК дружеството и въпреки че получи алтернативен вариант все още не е реагирал.

Междувременно от МРРБ съобщиха, че спешно започват да търсят алтернативен източник, след като лично премиерът Бойко Борисов разпореди кризата да бъде овладяна бързо.

Кметът на Перник върна предложението за воден режим

Новият кмет на Перник Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим, според който перничани ще ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com