Петкова потвърди, че Дънди Прешъс се отказва да проучва полезни изкопаеми в Старозагорско, БСП с критики за концесиите

6407
Петкова потвърди, че Дънди Прешъс се отказва да проучва полезни изкопаеми в Старозагорско, БСП с критики за концесиите
Снимка: БГНЕС

Дружеството Дънди Прешъс се е отказало да проучва метални полезни изкопаеми в площ "Свети Никола", разположена на територията на областите Стара Загора и Пловдив, потвърди в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

От Actualno.com вече ви съобщихме за решението, което беше обявено на пресконференция след срещата между областния управител Гергана Микова и кметовете на петте общини, на чиито територии се намира теренът.

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа да проучва в Старозагорско (СНИМКИ)

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа да проучва в средногорската местност Свети Никола. Тази позиция на канадската компа...

Категоричното си несъгласие с намеренията за проучване от канадската компания за добив на злато в региона в своя декларация изразиха кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Чирпан и Братя Даскалови и настояха даденото разрешение от енергийното министерство да се прекрати.

Пред журналисти кметът на Стара Загора Живко Тодоров припомни, че за издаденото на 13 декември 2019 г. разрешение общините са били уведомени писмено на 20 - 21 януари тази година.

За опасност за природата и за застрашаване на здравето на хората от региона са предупредили експерти, с които темата е била обсъждана на няколко информационни срещи с жители от засегнатите райони, с неправителствени, обществени и браншови организации. На срещите всички са изразили притесненията си и категоричното си несъгласие с намеренията на фирмата.

В отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков, Петкова обяви, че разрешението за проучване на компанията е предоставено след провеждане на нормативно-определените съгласувателни процедури по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за подземните богатства с компетентните министри за опазване на националната сигурност и отбраната на страната за защитени със закон територии, обекти и културни ценности, както и по реда на чл. 32 от Устройствения правилник на МС и неговата администрация.

"При проведените съгласувателни процедури не са постъпили становища от изброените компетентни органи, въз основа на които да бъде мотивирано отказано предоставянето на заявеното разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площ "Свети Никола", каза още министърът.

"Дънди Прешъс Металс Челопеч" ще проучва изкопаеми в площ "Свети Никола"

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площ „Свети Никола“, разположе...

Тя коментира, че нито едно от нормативно-определените основания за отказ не е налице. "С оглед нарастващото обществено недоволство, както и вие споменахте с писмо от 17 юни 2020 г. на основание чл. 156, ал. 1 от Аминистративно-процесуалния кодекс титулярат "Дънди Прешъс Муталс" - Челопеч ЕАД заяви, че се отказва от подписване на договор за търсене и проучване, респективно даде съгласие за оттегляне на разрешение номер 524 от 13 декември 2019 г.", каза още Петкова, цитирана от Фокус.

"Към настоящия момент потенциалният концесионер е оттеглил своето предложение. Въпросното разрешение е оттеглено. Към настоящия момент всички тези въпроси, които вие поставихте, на практика не стоят", допълни още министърът.

От своя страна Гьоков заяви, че експлоатирането на подземните ни богатства от чужди компании е заплаха за националната ни сигурност.

Според него няма постигнат икономически баланс между ползите и рисковете за държавата и концесионера.

"Под съмнение е и дали министерството осъществява ефективен контрол върху изпълнението и концесионните договори. Всяко едно разрешение особено върху такива големи площи, няма как да не предизвика сериозна реакция и отпор от страна на местното население и на екоорганизациите.

След първо четене: Концесиите за добив на природните ни богатства могат да продължат до 60 години

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за подземните богатства  по време на заседанието си днес. Текстовете са предл...

Те се опасяват, че дори при проучването има опасност от замърсяване на природната среда и водите. Местните хора са възмутени от това, че кметовете на общини и общинските съвети по места не са уведомени и не е потърсено тяхното становище по въпроса", заяви още Гьоков.

По думите му една такава концесия ще се отрази на растителния и животинския свят, както и че всичко това ще се отрази на поминъка на хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com