"Пиехме вода от тоалетната": Бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец, Фронтекс знае (ВИДЕО)

8000
"Пиехме вода от тоалетната": Бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец, Фронтекс знае (ВИДЕО)
Снимка: Lighthouse Reports

Нови разкрития за отношението на България към нелегалните мигранти на наша територия. От свидетелски разкази на бежанци става ясно, че големи групи мигранти са връщани незаконно обратно в Турция, като преди да бъдат експортирани те са престоявали в нечовешки условия.

Това показва ново разследване на Sky News, германската обществена телевизия ARD, британският Times, френският Le Monde, швейцарското обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на радио "Свободна Европа". Припомняме, че подобна група медии миналата седмица показа разследване, в което се твърди, че на границата ни е имало стрелба по мигрант. Това е първият кадър на търсещ убежище, улучван с бойни патрони на границата на ЕС, предаде Sky News тогава.

ОЩЕ: МВР към "Скай нюз": Не са произвеждани изстрели от българска страна на 3 октомври по мигранти

Заловиха мигранти, превозвани в частна линейка

Заловиха група нелегални мигранти, превозвани в частна линейка. Те са задържани в Бургаско. Задържани са 14 души, съобщиха от прокурат...

В новото разследване на видео кадри на "Свободна Европа" се вижда разказът на Накман - бежанец на 32 години от Афганистан.

"Държаха ме в посещение, което има място за 20 души, а бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Няма външна тоалетна, а ходиш вътре в същото помещение", разказва той през октомври тази година.

Всъщност става въпрос за една полусрутена постройка, която се намира в двора на Граничното полицейско управление в Средец. На кадрите се вижда как това място се използва от полицейските власти за временно задържане на бежанци, слез което се връщат в Турция. Осемте медии разкриват, че няколко страни от ЕС използват нерегламентирани места, в които задържат мигранти, преди да ги отблъснат зад граница - Хърватия, Унгария и България.

Бежанците наричат тази постройка "хангара":

"Питахме за храна и вода, не ни дават. Казват ни - ще ви донесем от тоалетната", разказва мигрант, чиято самоличност е прикрита.

Хванаха 42 мигранти в товарен автомобил в Нова Загора

42 чужди граждани без документи са установени в товарен автомобил при проверка на полицейски служители, съобщиха от Областната дирекция...

 

По свидетелски разкази на бежанците, които описват сградата като "барака с решетки" лесно може да се открие точното местонахождение на това място - в двора на Граничното полицейско управление в Средец:

Да, г-н Борисов, кой напълни България с бежанци?

Ако имаше златна малинка за обещания на политици, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов щеше да я спечели, при това нееднократно. В реч, продъл...

Журналистът от "Свободна Европа" Мария Черешева разказва за нейни свидетелски разкази, които тя е заснела по време на разследването.

"Винаги бараката е пълна с хора. В двора се виждат и автомобили на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс", разказва тя.

След изпратено запитване от Европейската агенция за гранична и брегова охрана са потвърдили, че имат командировани хора по границата на България с Турция, но те изпълняват само охранителни функции, без да участват в процеса по връщане на бежанци обратно в Турция, което е и незаконна дейност, без да има разрешение за това.

Всъщност Frontex е организацията, която подпомага държавите членки на ЕС, и асоциираните към Шенген държави в защитата на външните граници на пространството на ЕС за свободно движение. Тъй като е агенция на ЕС, Frontex се финансира от бюджета на ЕС, както и от вноски на асоциираните към Шенген държави. Според плановете на органа от 2020 г. персоналът на Агенцията наброява около 1 000 служители, почти една четвърт от които са командировани от държавите членки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com