"Пиехме вода от тоалетната": Бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец, Фронтекс знае (ВИДЕО)

7956
"Пиехме вода от тоалетната": Бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец, Фронтекс знае (ВИДЕО)
Снимка: Lighthouse Reports

Нови разкрития за отношението на България към нелегалните мигранти на наша територия. От свидетелски разкази на бежанци става ясно, че големи групи мигранти са връщани незаконно обратно в Турция, като преди да бъдат експортирани те са престоявали в нечовешки условия.

Това показва ново разследване на Sky News, германската обществена телевизия ARD, британският Times, френският Le Monde, швейцарското обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на радио "Свободна Европа". Припомняме, че подобна група медии миналата седмица показа разследване, в което се твърди, че на границата ни е имало стрелба по мигрант. Това е първият кадър на търсещ убежище, улучван с бойни патрони на границата на ЕС, предаде Sky News тогава.

ОЩЕ: МВР към "Скай нюз": Не са произвеждани изстрели от българска страна на 3 октомври по мигранти

Заловиха мигранти, превозвани в частна линейка

Заловиха група нелегални мигранти, превозвани в частна линейка. Те са задържани в Бургаско. Задържани са 14 души, съобщиха от прокурат...

В новото разследване на видео кадри на "Свободна Европа" се вижда разказът на Накман - бежанец на 32 години от Афганистан.

"Държаха ме в посещение, което има място за 20 души, а бяхме 50. Това е място, където и животни не могат да живеят. Няма външна тоалетна, а ходиш вътре в същото помещение", разказва той през октомври тази година.

Всъщност става въпрос за една полусрутена постройка, която се намира в двора на Граничното полицейско управление в Средец. На кадрите се вижда как това място се използва от полицейските власти за временно задържане на бежанци, слез което се връщат в Турция. Осемте медии разкриват, че няколко страни от ЕС използват нерегламентирани места, в които задържат мигранти, преди да ги отблъснат зад граница - Хърватия, Унгария и България.

Бежанците наричат тази постройка "хангара":

"Питахме за храна и вода, не ни дават. Казват ни - ще ви донесем от тоалетната", разказва мигрант, чиято самоличност е прикрита.

Хванаха 42 мигранти в товарен автомобил в Нова Загора

42 чужди граждани без документи са установени в товарен автомобил при проверка на полицейски служители, съобщиха от Областната дирекция...

 

По свидетелски разкази на бежанците, които описват сградата като "барака с решетки" лесно може да се открие точното местонахождение на това място - в двора на Граничното полицейско управление в Средец:

Да, г-н Борисов, кой напълни България с бежанци?

Ако имаше златна малинка за обещания на политици, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов щеше да я спечели, при това нееднократно. В реч, продъл...

Журналистът от "Свободна Европа" Мария Черешева разказва за нейни свидетелски разкази, които тя е заснела по време на разследването.

"Винаги бараката е пълна с хора. В двора се виждат и автомобили на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс", разказва тя.

След изпратено запитване от Европейската агенция за гранична и брегова охрана са потвърдили, че имат командировани хора по границата на България с Турция, но те изпълняват само охранителни функции, без да участват в процеса по връщане на бежанци обратно в Турция, което е и незаконна дейност, без да има разрешение за това.

Всъщност Frontex е организацията, която подпомага държавите членки на ЕС, и асоциираните към Шенген държави в защитата на външните граници на пространството на ЕС за свободно движение. Тъй като е агенция на ЕС, Frontex се финансира от бюджета на ЕС, както и от вноски на асоциираните към Шенген държави. Според плановете на органа от 2020 г. персоналът на Агенцията наброява около 1 000 служители, почти една четвърт от които са командировани от държавите членки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com