Пламен Бобоков ще съди България след прекратеното 3-годишно разследване

5462
Пламен Бобоков ще съди България след прекратеното 3-годишно разследване
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Пламен Бобоков ще съди България. Това стана ясно от изявление на адвоката му пред БНР ден след като се разбра, че прокуратурата е прекратила разследването за престъпен сговор срещу него и президентския секретар Пламен Узунов.

"32 месеца, за които ще платят българските данъкоплатци" – по този начин Ина Лулчева коментира близо тригодишното разследване срещу Бобоков. То бе образувано на 18 юни 2020 г. Наказателното производство стана повод и за акцията на прокуратурата в президентството, която предизвика протести срещу главния прокурор Иван Гешев и управляващите тогава от кабинета „Борисов 3“.

Съдът решава дали делото срещу Бобокови ще тръгне по същество

Във вторник ще стане ясно ще тръгне ли по същество процесът срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившия заместник-министър на о...

"Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, тоест той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците", каза адвокатът на Бобоков. Тя е научила за прекратяването на делото от медиите.

"Делото се прекратява на основание липса на престъпление, което е констатирано още в първите дни", подчерта тя в интервюто за националното радио и допълни: „Тепърва ще заведем дело за това, че изобщо е повдигното обвинение“.

По думите ѝ, през тези 32 месеца прокуратурата не е събирала никакви доказателства, защото е нямало какво да събира. Припомняме, че в края на 2021 г. Бобоков и Узунов осъдиха прокуратурата, че бездейства по разследването и нито го внася в съда, нито го прекратява.

"След като бяха задържани за 24 часа, без всякаква нужда и незаконно, както каза съдът, на г-н Бобоков бе определена ганарция от 1 млн. лв., която дори Специализираният съд намали на 10 000 по жалба, като каза, че няма основателно подозрение за извършването на това престъпление. Това е развитието по делото и нищо друго не е правено, защото няма какво да се прави. Многократно сме заявявали, че няма данни за престъпление“, допълни Лулчева.

Според нея прокурорите, включително Иван Гешев, носят отговорност за „незаконосъобразните си действия“.

Свидетел срещу Бобокови намерен мъртъв в завод след падане

Основният свидетел срещу Атанас и Пламен Бобокови - Васил Богданов, е бил открит вчера мъртъв. Тялото му е намерено в завод в Костенец ...

"Много умело се възползваха от обстоятелството разследващите органи и прокуратурата, че в телефона на г-н Бобоков се намираха съобщения с г-н Узунов и това беше използвано не за нуждите на наказателния процес, а за съвършено други цели", коментира още Ина Лулчева.

"По всякакъв начин ще съдействам за създаване на механизми за идеите, по които да се премахнат порочните практики, да се премахне възможността прокуратурата да се използва като бухалка, а да върши това, за което е създадена. Проблемът не е толкова дори с разследванията, огромният проблем е и с отказите прокуратурата да разследва. Този проблем е част от реформата, срещу която прокуратурата застана", заяви тя по темата за нужда от съдебна реформа.

Вчера стана ясно, че Софийската градска прокуратура е прекратила разследването за престъпен сговор срещу Бобоков и Узунов. За да илюстрира обвиненията си по образуваното през лятото разследване, обвинението няколко пъти разпространи и снимки от чат между двамата.

В хода на разследването са събирани и проверявани доказателства за това дали за времето от месец ноември 2019 г. до края на месец януари 2020 г. в Русе и София е сговорено с едно или повече лица за търговия с влияние в страната или чужбина. "От събраните доказателства е било установено, че деянията не съставляват престъпления", признава чак сега прокуратурата.

Разследването срещу Пламен Бобоков и брат му Атанас продължава. Те бяха обвинени от Специализираната прокуратура за участие в група за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. По това досъдебно производство Атанас Бобоков е обвинен за това, че: е ръководел организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, са извършвани престъпления по служба, лъжливо документиране, управление на отпадъци, с което е създадена опасност за живота на хората или немаловажни вреди за околната среда; управляване на отпадъци и трансграничен превоз на опасни отпадъци, както и за това, че е избегнал установяването и плащането на данъци в особено големи размери. Брат му - Пламен Бобоков, е обвинен за участието си в организираната престъпна група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com