Пленумът на ВСС прие годишните доклади на съдебната власт

2807
Пленумът на ВСС прие годишните доклади на съдебната власт
Снимка: БГНЕС

При изключително лоша интернет връзка, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) успя да изслуша председателите на върховните съдилища, главния прокурор, главния инспектор на Инспектората на ВСС и прие годишните доклади на органите на съдебната власт. Част от точките в дневния ред бяха отложени за следващо заседание, заради лошата конферентна връзка. Дебатите и решенията по друга част от планираните за разглеждане въпроси не бяха излъчвани. 

По отношение дейността на административните съдилища, в приетия доклад са представени основно данните за Върховния административен съд, като тези за административните съдилища са в съкратен вид, с поставен акцент върху кадровото им обезпечаване, движението на делата, натовареността на съдиите и съществуващия сграден фонд. Представени са новите моменти в правораздаването, след промените в  Административно процесуалния кодекс, и резултата от дейността на създаденото във ВАС звено за анализи и тълкувателна дейност. Обърнато е внимание, че българското административно правосъдие традиционно е сред водещите правораздавателни системи в Европа, като по показателя бързина на разглеждане на административно дело на всички инстанции, България е на престижното второ място, след Швейцария в Информационното табло за резултатите в областта на правосъдието за 2019 г. в държавите-членки на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

ВКС прати на Конституционния съд кариерните бонуси във ВСС

Кариерните бонуси за ВСС отиват в Конституционния съд. Там ги прати искане на ВКС, публикувано на страницата на съдебния орган. Става ...

В одобрения доклад за дейността на ВКС и съдилищата са обобщени основните тенденции, базирани на статистическите данни за постъплението, образуването и движението на делата, кадровата обезпеченост и натовареността на съдиите и други въпроси, отразени в отчетите на апелативните съдилища. Отчетено, е че заради мерките срещу коронавируса, е препятствано своевременното обсъждане и приемане на всички доклади от съответните общи събрания на съдиите и адекватното им представяне пред обществеността.

Сред посочените проблеми са бавното преодоляване на неравномерната натовареност на съдилищата и определени съдии при случайното разпределение на делата, увеличаването на делата с висока фактическа и правна сложност, оптимизирането на съдебната карта на военните съдилища, изготвянето и изпращането на становища от ВКС по различни законопроекти; отправеното искане до Конституционния съд във връзка с промените в Закона за съдебната власт.

Във връзка с представения доклад и предстоящото му обсъждане в Народното събрание, правосъдният министър Данаил Кирилов поиска да му бъде предоставена справка за командированите съдии през 2019 г. с уточняване кои от тях членуват в Съюза на съдиите в България.

Докладът на ВСС включва обща информация за правомощията на пленума и колегиите, както и подробните отчети за дейността на постоянните комисии, които осигуряват оперативната работа по осъществяване на отделните правомощия. Представени са данни за управлението и администрирането на съдебната власт в областта на човешките ресурси, натовареността на съдиите, прокурорите и следователите, кадровата и конкурсната дейност, оптимизирането и модернизирането на съдебната администрация, бюджета на съдебната власт и съдебните сгради, електронното правосъдие и развитие. Отчетено е повишаването на ефективността на етичната регулация и дисциплинарния процес; международната дейност на ВСС и Съвета за координиране действията на органите на съдебната власт по участие в международни проекти и програми, както и напредъкът по изпълнение на Комуникационната стратегия на съдебната власт. 

Магдалинчев: Онлайн правосъдието ще продължи поне още 2 месеца

Електронното правосъдие ще бъде неизбежна част от работата на съдебната система. Това каза пред БНТ Боян Магдалинчев, представляващ Вис...

Докладът на Инспектората на ВСС съдържа информация за извършени комплексни планови, тематични, контролни и инцидентни проверки в органите на съдебната власт; преписките, образувани по сигнали, жалби и молби; сигнали за законодателни промени и за уеднаквяване на съдебната практика; дейността на ИВСС за установяване нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок; дейността по проверка на имуществените декларации на съдиите, прокурорите и следователите; проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт; и проверки, свързани с нарушаване на независимостта на магистратите и други, резюмира пресцентърът на ВСС. 

Без дебат бе приет доклада за дейността на Прокуратурата и разследващите органи.  В документа се отчита запазена трайна положителна тенденция на повишаване качеството на прокурорската работа и срочността на проверките и досъдебните производства; висок дял на решените преписки спрямо наблюдаваните, значителен ръст на подадените сигнали от контролни органи и на делата, образувани въз основа на тях. Отчетен е запазеният трайно висок дял на осъдените и санкционираните лица с влязъл в сила съдебен акт, спрямо всички, на които е постановен окончателен съдебен акт, както и ръст на разкриваемостта. Сред набелязаните приоритети за 2020 г. са мониторинг и подпомагане на процеса на окрупняване на районните прокуратури; запазване на достигнатото високо ниво на срочност на проверките по преписките и разследването по делата, утвърждаване на устойчивата тенденция за повишаване качеството на прокурорските актове, обобщиха от ВСС.

"На много ниски нива са върнатите дела и оправдателните присъди", отчете главният прокурор Иван Гешев. "Продължава своевременното привеждане в изпълнение на присъдите и трайно намаляване на неприведените в изпълнение присъди", посочи той. По думите на главния прокурор, на лице е подобряване качеството на работата по дела с висок обществен интерес, като при тях нараства делът на осъдените и същевременно намалява делът на оправдателните присъди.

Сред приоритетите той изтъкна запазването на високо ниво на срочността на проверките, разследванията в досъдебни производство и срочността за произнасяне от съответните прокурори. Също - подготовката за стартирането на Европейската прокуратура и повишаване ефективността на разследванията изобщо, както и разследванията, засягащи живота и здравето на хората, собствеността им като съществен дял от т. нар. конвенционална или битова престъпност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com