Площадка за обезвреждане на химични вещества разбуни духовете в Перник

3545
Площадка за обезвреждане на химични вещества разбуни духовете в Перник
Снимка: БГНЕС

Площадка за обевреждане на химични вещества предизвика недоволство в Перник. Тя е нова и по план трябва да се построи до кварталите "Изток" и "Църква". Жителите на града обаче са против третирането на опаковки, замърсени от опасни вещества, да става на метри от домовете им, съобщава БНТ.

Проектът засега е само инвестиционно намерение. Всички жители на Перник могат да се запознаят с проекта, публикуван на сайта на общината. Все още МОСВ не е одобрило проекта, крайният срок е следващата седмица.

РЗИ уверява, че водата в Перник е чиста

Резултатите от последните проби от водата в Перник са с добри показатели, съобщиха от местната здравна инспекция, предаде БГНЕС. Отстр...

В момента обаче на мястото вече се складират химически вещества. Инвестиционното предложение предвижда тези вечества да се обработват и да бъдат рециклирани. Става дума за опаковки, в които е имало бои, лакове или масла.

Според жителите на Перник няма да бъде осъществяван добър контрол върху процеса и дейността на фирмат. Това ги притеснява най-много. Затова те искат МОСВ да не дава разрешение за дейността на фирмата.

"Това, че сме от Перник, не значи, че сме желзни. 60 години ни трови Стомана Перник. В това предприятие аз съм изкарал целия си трудов стаж, и не мога да допусна някой да трови внуците ми. Тук се съхраняват, разрешени от РИОКОЗ, 138 отровни вещества. Количеството, което е разрешено, са 6 000 тона.", обясни един от протестиращите. "Пусни котката под кревата, тя си знае работата. Не му е мястото тук.", завърши той.

"По какъв начин ще се съхраняват тези материали? По какъв начин ще се преработват? На тези две министерства, аз лично, грам доверие нямам". Така друга протестираща отговори на върпос дали ако държавата гарантира контрола върху процеса, жителите на кв. Изток и Църква ще са спокойни.

Екоминистърът: Перник ще има вода, щом тръгне водопроводът

"Вода за Перник ще има, когато тръгне и е готов водопроводът. В момента язовирът започва да се пълни". В това увери екоминистърът Емил ...

Те наблюдаваха цял язовир и го изпуснаха, защо да им вярваме, че ще наблюдават нещо далеч по-дребно и ще има качествен контрол, подчерта трета жена.

Недялко Иванов, химик от предприятието заяви, че мястото е площадка за временно съхранение на отпадъци: най-вече химични вещества - бракувани или с изтекъл срок на годност от училища, от ВУЗ-ове, от болници. Намерението е тези вещества не само да се съхраняват, но и да могат да се преработват в крайни вещества, които да не са опасни. "Киселини, основи, органични, неорганични. Начесто опаковки,в които е имало масло. Тях фирмите за рециклиране не ги искат. Ако има отпадъци с азбест, въобще няма да ги приемаме, нито живак. Ние нямаме разрешение за такива. Работим конкретно с отпадъци от София област", обясни Иванов. По думите му при рециклирането няма да се отделят вредни емисии или отпадни води. За преработката на отпадъците фирмата има намерение да използва вода от съседен имот, в който в момента има сондаж за подземна вода. Фирмата инвеститор имала подписан договор със собственика на съседния имот. За питейно-битови нужди обаче ще ползва вода от ВиК Перник.

На мястото ще бъде направена и лаборатория, в която ще се изследват материалите и ще се следи процеса на преработка.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че хората не получават обяснение от собствениците в конкретната фирма, които по думите му тихомълком се опитват прокарат такова инвестиционно предложение. "Такъв тип производство няма как да минава тихомълком. Когато има обяснение какво точно ще се прави, тогава и хората ще са спокойни. Ние разговор не сме провели, обяснение от този инвеститор не сме чули. Топката е в МОСВ, в РИОСВ", заяви той. От думите му стана ясно, че инвеститорът до момента не се е срещал с общински служители, не е заявявал пред община Перник инвестиционното си намерение. "Аз лично се ангажирам да следя темата", закани се кмета. ""Когато такъв инвеститор не иска да застане с лицето си пред хората, аз не мога да кажа дали ще го подкрепя. Този човек трябваше да е днес тук и да обясни, а не да се крие, каза Владимиров.

"Топлофикация Перник" АД: Не сме ползвали вода от язовир Студена през януари

Категорично не сме ползвали вода от язовир "Студена" през месец януари. Това заявяват в позиция, изпратена до медиите, от "Топлофикация...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com