По-бърза процедура за смъртни актове предлагат депутати

3369
По-бърза процедура за смъртни актове предлагат депутати
Снимка: Getty Images/Guliver

Съобщенията за смърт да се предават в общината незабавно от лекаря, установил смъртта, ако роднините на починалия са поставени под карантина. Тази промяна в Закона за здравето предлагат депутати от ГЕРБ и ОП. Целта е да се облекчи издаването на смъртни актове на починали от COVID-19.

Смъртният акт трябва да бъде съставен не по-късно от 48 часа след смъртта въз основа на съобщение от лекар, гласят сегашните текстове на закона. Най-често съобщението се взема от роднините, за да се занесе в администрацията и там да бъде съставен актът, но в условията на пандемия случаите, в които близките не могат да направят това, защото са под карантина или в болница, са зачестили, става ясно от мотивите на вносителите, цитирани от 24 часа.

Поредни рекорди: 189 починали и над 1 700 оздравели от коронавирус за денонощие

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза ръст и като абсолютно число, и като процент. За 23 ноември са отчетени 3 146 нови случая...

Ако бъде изпуснат двудневният срок, смъртният акт се съставя с решение на съда. На практика с промяната до съд няма да се стига и това ще се извършва административно, ако близките не могат да го направят.

Малко над 600 души, които са изгубили битката с коронавируса, пък са погребани в софийските гробища от 20 октомври до 23 ноември, съобщава медията. Става дума само за данни от началото на втората вълна у нас, като жертвите в столицата със сигурност са повече.

Всеки ден погребенията на починали от коронавирус са различни, но се движат между 20 и 50, разказват запознати. Увеличените смъртни случаи доведоха и до струпването на опашки пред администрацията на Централни гробища, откъдето се получават смъртните актове.

Този проблем вече е решен с увеличаване на работещите, обясни зам.-кметът на София доц. Тодор Чобанов.

МС ще вземе решение по мерките за коронавируса на следващото си заседание

Министерският съвет ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб мерки за справяне с коронавируса на следващото си за...

“Имаше подобен проблем преди няколко дни, но той вече е решен. Увеличихме броя на служителите, които обслужват гражданите, с още трима и вече няма опашки”, каза той.

Скок на погребенията през последните седмици се наблюдава и в Пловдив. Ако през ноември м.г. на ден са полагали средно около 10 мъртъвци, сега цифрата е 13-14, разказа директорът на “Траурни дейности” Коста Попов. По думите му в началото на пандемията през пролетта дори се е наблюдавал спад на смъртните случаи, но сега имало лек ръст. Той уточни, че винаги през декември, януари и февруари умират повече хора.

Дефицит на гробни места засега има само на Централни гробища, но той е от години, уточни заместничката на Попов Катя Топалиева. Тя опроверга слухове, че свършват местата в гробищата на “Рогошко шосе” покрай увеличената смъртност от COVID-19.

През юли общинският съвет реши траурният парк в кв. “Прослав” да бъде разширен с 65,8 дка, а гробището в кв. “Коматево” с 28,4 дка. Там засега има свободни места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com