По молба на България: Съединените щати ни подаряват два бракувани изтребителя F-16

6261
По молба на България: Съединените щати ни подаряват два бракувани изтребителя F-16
Снимка: Lockheed Martin

САЩ възнамеряват да подарят на България два изтребителя F-16. Това става ясно съобщение на американското посолство у нас, като се позовават на помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, който посети български авиационни бази.

Във връзка с посещението на помощник-държавния секретар Купър Посолството на САЩ в България има удоволствието да съобщи, че Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ. По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката, се казва в съобщението.

Каракачанов потвърди, че действаме за купуване на още 8 самолета F-16

Мисля, че авиацията в последните няколко години започва да се изправя на крака. Не само заради това, че сключихме сделка за закупуване ...

От посолството допълват, че дарението на тези два самолета идва след неотдавнашното закупуване от страна на България на осем изтребителя F-16 Блок 70 от Съединените щати, което е важна стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили. Чрез придобиването на изтребителите също така се осигуряват мащабни ресурси за съвместната ни мисия за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион.

Закупуването от страна на България на самолетите F-16 от САЩ посредством Програмата за чуждестранни военни продажби свидетелства за задълбочаване на нашето партньорство в областта на отбраната. През последните две години осъществихме над 170 съвместни военни инициативи. Работейки заедно по настоящата съвместна мисия за охрана на въздушното пространство, ние засилваме нашето партньорство. Чрез него е осигурено обучение в САЩ за над 5 000 български военнослужещи, както и над 50 милиона долара американски инвестиции за обновяване на българските военни съоръжения. През дългата история на приятелство и военно сътрудничество между САЩ и България успехите ни доказват за пореден път, че сме по-сигурни и по-силни, когато действаме заедно, пишат още посолството. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com