По-високи глоби за вода плюс задължителен достъп на инкасатор

24696
По-високи глоби за вода плюс задължителен достъп на инкасатор
Снимка: БГНЕС

Глобите при кражба на вода ще бъдат увеличени значително. Водата за "общо потребление" ще се плаща поравно от всички апартаменти в сградите в режим на етажна собственост, но само ако всички потребители са изрядни. В противен случай сметката ще се разпределя между неизрядните, пише в. "Сега".

Жилищата без собствени водомери ще трябва да монтират за своя сметка устройства за дистанционно отчитане в срок от една година. Това ще важи и при смяна на досегашните водомери.

Проблемът с водоснабдяването във високите места на Велико Търново ще бъде разрешен

С реконструкция на неизползваема от 30 години помпена станция във Велико Търново ще бъде решен проблемът с водоснабдяването във високит...

Промените са записани в нова наредба на регионалното министерство за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи. В работната група са били включени и представители на неправителствени организации, на омбудсмана, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ВиК операторите, Комисията за защита на потребителите. А влизането в сила на наредбата е предвидено да стане в срок от 1 година след приемането ѝ.

Освен това - всеки ще трябва да осигури достъп до водомерите за инкасатор на оператора. Текстовете са разписани в чл. 39 на наредбата.  Там пише така: (2) Достъпът на представител на оператора до водомера за извършване на отчети, включително в жилищата на потребителите, се осигурява съгласно общите условия или договора. (3) При невъзможност за отчитане на водомерите поради отсъствие на потребителя или на неговия представител потребителят е длъжен да уточни с оператора в удобно за двете страни време извършването на отчитането в срок не по-дълъг от 12 месеца от последното отчитане. Пред БНТ ресорният регионален зам.-министър Малина Крумова потвърди, че е задължително да се осигури достъп до водомера, като можело представителят дори да е съсед.

С новите правила, когато се установи незаконно присъединяване към общите мрежи и съоръжения, съответните отклонения ще се прекъсват. Но ако те се ползват от потребител, който има открита партида към оператора на ВиК, ще се прави много утежнена сметка. Количеството на откраднатата вода ще се определя според пропускателната способност на тръбата, ако водата е текла непрекъснато със скорост 1 метър в секунда за период от 1 година. Досега бе записано, че това ще става в рамките на предходния отчетен период, който обикновено е значително по-кратък. Така ще се определя количеството на изразходваната вода и при нарушаване на пломбите или увреждане на общия водомер.

Промени се предвиждат и при един от най-спорните моменти - разпределението на водата за общи нужди в сгради в режим на етажна собственост. Това ще става поравно между всички апартаменти, но само ако те са изрядни. За да постигнат "изрядност", трябва да са осигурили достъп за реален отчет през последните 12 месеца и водомерите им са технически изправни и в метрологична годност. В противен случай разликата между общия водомер и показанията на измервателните уреди в апартаментите ще се разпределя само между тези, които нямат индивидуални водомери или не са осигурили достъп за отчитането им. Досега употребените количества се начисляваха на абонатите пропорционално на тяхното потребление.

Пет села в Пловдивско останаха без вода

Жителите на пет села в Пловдивска област са с нарушено водоподаване заради аварии по водопреносната мрежа. Това съобщиха за Радио &bdqu...

„Няма как да не се отчита цялото количество вода, което постъпва в сградата. Всички собственици имат еднакви ангажименти към поддържането на общите части, включително на ВиК системата. Няма логика тези, които плащат по-големи сметки за предоставените им ВиК услуги, да поемат и по-голямата част от разходите за поддържане на чистотата в общите части на сградите, поливане на градинките пред блоковете и други“, се посочва в разпространен от МРРБ коментар на зам. регионалния министър Малина Крумова. Всички напълно "изрядни" входове ще получат право и сами да определят как да разпределят общото потребление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com