По време на социална изолация може да подобрите съня си

1636
По време на социална изолация може да подобрите съня си
Снимка: iStock/Guliver

Периодът на самоизолация може да бъде полезен за хората да определят нормата си на сън и да откажат да ползват будилник. Това, от своя страна, ще подобри качеството на нощната почивка, пише ТАСС, по информация на ръководителят на Центъра по медицина на съня, Московски държавен университет. Основният съвет, който дава той, е да не ползваме будилника, особено в сегашната ситуация с изискванията на социална изолация.

По-голяма част от хората практически нямат спешна работа, няма нужда да излизат някъде сутринта. Сега е моментът да приведем съня си в норма, така че събуждането да е естествено. Според експертите, ползването на будилник, особено звуков, води до хронична липса на сън, „което се отразява не само на благосъстоянието и качеството на живот, но дори и на активността на генома“. От своя страна, продължителността на съня зависи от резистентността към вирусни инфекции. Според специалистите, рискът от заболяване при човек, който спи повече от 7 часа, в сравнение с такъв, който спи по-малко от 5 часа, се намалява с около 250%.

Внимавайте с дългото спане през уикенда

Ранното ставане през работните дни и наваксването на пропуснатото през уикенда може да е свързано с увеличен риск от развитието на диаб...

По време на принудителна изолация или работа от вкъщи мнозина имаха възможност да изучават съня си. Голям брой хора, особено млади и активни работници, имат хронично недоспиване, т. е. липса на сън в продължение на много месеци, понякога и години, казват експертите. Те смятат, че определянето на нормата ни на съня е лесно. И подчертават, че през седмицата човек, който преди не е почивал, а сега се е наспал, събуждайки се, се чувства енергичен, отпочинал, в добро настроение и във форма. За хора над 18-годишна възраст нормалното време за сън е от 7 часа до 9 часа в денонощието, но границите около 6 часа и 10 часа също са приемливи.

Специалистите смятат, че за да се придържаме към собствената си форма, следва да не прекарваме допълнително време в леглото сутрин и да не се отдаваме на прекомерен сън през деня. "Ако човек не спи през нощта, тогава е допустима дрямката в светлата част на денонощието. Такъв сън трябва да бъде кратък - не повече от 30 минути, предупреждават лекарите. И допълват, че ако човек излее от нормата си и спи дълго през деня, ще се влоши заспиването му на следващата вечер и може да се развие безсъние. Ето защо е по-добре да останем активни през деня.

За да запазим енергията си, трябва да се опитаме да прекараме максимално дълго време на слънчево място. На улицата има все повече светлина. Ясно е, че повечето от нас вече са в апартаменти и офиси. В този случай завесите трябва да бъдат отворени колкото е възможно повече. Ако по някаква причина човек изобщо няма достъп до слънчева светлина, тогава се препоръчва използването на специални лампи, които имитират такава. Минимизирането на кофеинови напитки и храни, тютюн и алкохол също ще помогне за здравословен сън. "С алкохола човек всъщност може да заспи по-бързо, но тогава обикновено се събужда посред нощ", обясняват специалистите.

Случва се понякога човек да спи достатъчно продължително време, но да остава уморен. Това предполага, че нощният сън е нарушен. То може да бъде поради различни причини. Патологични форми на хъркане, спиране на дишането, синдром на неспокойните крака, скърцане със зъби и множество други състояния, които влошават качеството на съня поради прекъсване. В такива случаи се препоръчва да бъде потърсена помощ от специалист - сомнолог.

Вижте до какво води спането на една страна

Американски специалисти от университета Стоуни Брук след дълги изследвания са открили най-добрата поза за сън. Учените са установили, ч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com