Почина едно от заразените с менингит в София деца

21473
Почина едно от заразените с менингит в София деца
Снимка: iStock/Guliver

Едно от децата, заразени с бактериален менингит в столична детска градина, е починало, съобщи БНТ. Според информацията става въпрос за първото инфектирано дете, като това е станало още в края на миналата седмица. То е на 5 години и е било в трета група.

Случаи на деца, положителни за бактериален менингит затвориха временно детска градина номер 37 "Вълшебство" в квартал "Павлово" в София. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията показали, че 16 деца и трима възрастни са положителни.

СЗО: Ще се справим веднъж завинаги с менингита до 2030 г.

Световната здравна организация разкри днес план за овладяване на менингита до 2030 г., което ще предотврати 250 000 смъртни случая годи...

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. За родителите била организирана онлайн среща с допълнително разяснения. Но една от майките се възмути пред bTV, че РЗИ не е реагирала достатъчно бързо и всъщност е минало много време, преди да се установи, че има бактериален менингит.

Директорката на градината разказа, че починалото детенце първо е повърнало, вдигнало е малко след това много висока температура. Дадено му е лекарство за понижаването ѝ, родителите са били уведомени и майката дала разрешение за прилагане на лекарството. Бързо бащата е дошъл и е взел детето, за да го закара на лекар.

"Фактически обясних на хората, че това е носителство, в момента не застрашава живота, тъй като в Националния център по заразни болести изследвахме около 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които два дена трябва да взимат антибиотик, общоприета световна практика", каза за "По света и у нас" проф. Тодор Кантарджиев. А епидемиологът д-р Христина Бацелова посочи, че най-опасни са всъщност носителите - хора, които не са болни, но разпространяват бактерията. Същото може да е положението и при преболедували - може да разпространяват бактерия дълго време след като са оздравели.

Днес са били изследвани 250 момичета и момчета, посещаващи градината, техни братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа. "Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в семейството - братчета и сестричета. Всичко им обясних, казах им, че това се случва, че годишно сме имали винаги такива случаи, които трябва да се ограничават, за да няма повече поразени деца", каза проф. Кантарджиев. Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

6-годишно дете почина в търговищката болница, има съмнения за менингит

Момченце на 6 години почина в търговищката болница, въпреки започналото лечение. Това потвърди директорът на лечебното заведение д-р Ив...

Вече има пълна дезинфекция в градината и най-вероятно ще има повторно тестване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com