Почина Ваня Костова

20341
Почина Ваня Костова
Снимка: iStock/Guliver

Една от легендите на "Тоника" Ваня Костова е починала на 64-годишна възраст тази сутрин. Тъжната вест са потвърдили нейни близки пред Нова телевизия.

Към момента причините за кончината на обичаната от всички българи певица не са ясни.

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. През 1980 г. участва на общонационален конкурс към Ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална група "Тоника СВ“. Журито избира Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов. Започват репетиции по 8 часа на ден. Първоначално за няколко месеца са на пробен период без заплащане.

През лятото на същата година на път за поредната репетиция Ваня е блъсната от кола и е в критично състояние поради бременността си. Дълго време не пее. За щастие всичко се разминава благополучно.

През март 1981 г. се ражда синът ѝ Боян Михайлов. Малко след това Костова се разделя със съпруга си – музиканта Любен Михайлов, който заминава да работи в Норвегия.

Продуцентът и основателят на групата композиторът Стефан Диомов започва усилено да пише свои и да предлага песни и от други автори. Така през 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с "Тоника СВ“ – "Приятели“ по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели ТВ конкурса "Мелодия на годината '81“.

Популярността на "Тоника СВ“ бързо расте благодарение на Българската телевизия и Българското радио, които излъчват техни песни постоянно. През 1982 г. е издаден и първият албум на групата, озаглавен "Приятели“.

Костова се превръща в солистка на състава и песни от този период като "Приятели“, "Аз и моето момиче“, "Като сън“, "Конче мое“, "Къде си“, "Вместо сбогом“, "Ако те има“ допринасят силно за нейната лична популярност. Дори очилата, които носи постоянно, също са в неин плюс. Друга певица с очила освен нея и Доника Венкова няма в естрадата и първоначално всички я наричат "момичето с очилата и хубавия глас“.

През 1987 г. издава първия си самостоятелен албум "Песни от концерт“, който е директен запис от неин концерт в НДК. На "Пролетния радиоконкурс-Пролет '87“ участва с песента "Искам да ти кажа“ – музика Стефан Диомов, текст Михаил Белчев. На "Мелодия на годината '87“ участва със същата песен.

В края на 1991 г. издава втория си албум "Рождество“. Песните в него са най-силните балади в българската поп музика за всички времена като: "Рождество“ – музика Пламен Ставрев, текст Пейо Пантелеев, "Нека бъда твоята есен“ и "Закъснялата любов“ и двете по музика на Тончо Русев и стихове на Станка Пенчева, "Вишна“ – музика Тончо Русев, стихове Блага Димитрова, "Дом от мечти“ – музика Стефан Диомов, текст Петър Чухлев и "Любовта, която ни спаси“ – музика Мария Ганева, текст Петър Анастасов.

През 1996 г. издава третия си албум "Пътят“, който включва най-доброто от нейния репертоар. На фестивала "Бургас и морето“ '96 песента "Молитва“, изпята от Ваня Костова, печели втора награда. Музиката е на Хайгашод Агасян, а стиховете на поетесата Павлина Стаменова.

Ваня Костова е единствената българска поп певица, която изпълнява автентични народни песни с невероятно майсторство. Народните песни, които знае, са повече от естрадните, с които е известна. Някои от тях са "Бела съм бела юначе“, "Калиманку денку“, "Хей, поле широко“, "Лале ли си, зюмбюл ли си“, "Петко Ради пръстен даде“, "Великената хубост“ и други.

През 1998 г. Ваня Костова за първи път композира песен. Това е песента по стихове на Петя Дубарова "Звезди в мойта нощ“. На "Бургас и морето“ същата година Ваня Костова печели като композитор на песента първото място. Баладата е много силна и издържана по всякакви критерии.

През 2001 г. Ваня Костова напуска "Фамилия Тоника“ и продължава изцяло самостоятелната си кариера. Същата година издава поредния си албум "Море от нежност“ – изцяло по музика на Иван Михайлов. Със заглавната песен на този диск се представя на "Бургас и морето“ през лятото на 2002 г.

От 2004 г. освен самостоятелно се изявява и в дует със сина си Боян Михайлов.

През 2008 г. издава два диска с най-добрите си песни озаглавени – "За старата любов“ и "Закъснялата любов“. Песните в тези дискове включват хитове от репертоара на "Тоника-СВ“, в които Ваня е била солистка като "Приятели“, "Мария“, "Обич“, "Конче мое“, "Старата игра“, "За старата любов“, "Цвете за обич“, "Очакване за пролет“ и др. Всички от тях са нови версии с изключение на баладата от 1983 г. "Цвете за обич“, която е в оргиналния вариант. Освен песните от репертоара на "Тоника-СВ“, в албумите има и много песни от соловата кариера на Ваня Костова.

През 2015 г. след изгладени отношения с колегите си отново се събира с "Тоника-СВ“, с които участват на бенефисния концерт на Стефан Диомов – "Хайде заедно“. Следват много участия и концерти с групата във Варна, Бургас, София, Плевен, Пловдив и др.

През лятото на 2018 г. "Тоника-СВ“ участва в рецитала на "Бургас и морето“ в памет на композитора Тончо Русев с песента му "Нощна песен“. Успоредно с участията си с "Тоника-СВ“, Ваня Костова продължава изключително и соловата си кариера. През септември влиза в къщата на Vip Brother, където завършва на шеста позиция. През декември същата година участва самостоятелно и с "Тоника-СВ“ в концерта "Бяла Коледа“ в Бургаската опера.

Редакцията на Actualno.com поднася своите дълбоки съболезнования към роднините и близките на Ваня Костова!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com