Под надслов "Не сте сами" българи в над 20 града в чужбина излязоха на протест

5802
Под надслов "Не сте сами" българи в над 20 града в чужбина излязоха на протест
Снимка: Етюд-и-те на София

Множество живеещи в чужбина българи започнаха протестна кампания срещу корупцията по високите етажи на властта у нас.

С посланието "Не сте сами!" нашите сънародници провеждат демонстрации в основни градове на два континента. Исканията на участниците са за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде bTV.

Българите по света бурно протестират срещу Борисов и Гешев (ВИДЕО)

Стотици живеещи в чужбина българи започнаха протестна кампания срещу корупцията по високите етажи на властта у нас. С посланието "Не ст...

Българите зад граница се обявяват против "корупцията и обвързването на държавните структури в България с олигарси и мафия; против полицейското насилие; за разследване на корупцията и прозрачност на управлението; за съд на виновните за побоищата; за реформи на съдебната и изпълнителната власт; за защита на горите и природата; за надежда за бъдещето на България".

Шествията се провеждат във Виена, Амстердам, Берлин, Кьолн, Лондон, Мадрид, Манхайм, Монреал, Мюнхен, Осло, Париж, Прага, Торонто, Щутгарт.

Демонстрации днес има в 4 града на Острова – Лондон, Оксфорд, Екситър и Бирмингам. В британската столица от 24 дни протестира Стефани Лалева.

"Целите са оставка на главния прокурор и на правителството на Бойко Борисов, електронизация на правителството, прозрачност на административно ниво, електронни избори и съдебна реформа", обяснява тя пред bTV.

По думите ѝ България е крайно време да стане демократична държава. Някои ще попитат нормално ли е българи зад граница да искат оставката на правителството в София?

Защо се стигна до напрежение на протеста и нарушиха ли обещание от МВР? (ВИДЕО)

До напрежение се стигна по време на антиправителствения протест, след като полицията не допусна бус на "Системата ни убива" да стигне д...

"Ние сме българи, независимо къде се намираме по света и можем да заявяваме нашата гражданска позиция , докато не се откажем от българския си паспорт", категорична е Стефани.

Десетки се събраха на протест в и центъра на Мюнхен. Протестът е организиран от млади хора, които "всеки ден живеят за България и искат европейско настояще за своите близки", подчертава един от сънародниците ни Мирослав Тодоров.

По думите му трябва да ни управляват "честни хора, които си изпълняват обещанията, а не простаци".

Повече от 250 българи излязоха на протестно шествие в центъра на Виена, съобщиха участници в събитието. Пред катедралата "Свети Стефан" и Албертина те скандираха исканията си за оставка на правителството и главния прокурор.

"Мутри, вън!", скандираха българите в Прага по време на поредния си протест в чешката столица. Кадри, изпратени от зрител на bTV, показват струпване на хора от всякакви възрасти с плакати в ръце.

Хаджигенов алармира: Получих сериозно предложение в пари, за да спрем с протестите

''Получих първото сериозно предложение в пари (много пари) да събираме сергията и да си ходим. Не можете да ни купите, не защото нямаме...

На един от тях пише "Пражко лято 2020" – по аналогия със събитията от Пражката пролет през 1968 г. На протеста някои от сънародниците ни са с децата и внуците си.

Защо мълчи Европа за случващото се в България? Това питат в писмо до 160 френски и европейски институции протестиращите в Париж българи с искане за оставка на правителството и на главния прокурор, съобщи Би Ти Ви. В писмото си те посочват и че българите в чужбина са свалили доверието си от премиера.

Пред посолството в Лондон за 24-и път се събраха българи в подкрепа на протестите в България, прояви имаше и в Оксфорд, Екситър и Бирмингам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com