Под прозорците на властта животновъдите поискаха оставката на министъра и директора на БАБХ

2840
Под прозорците на властта животновъдите поискаха оставката на министъра и директора на БАБХ
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев

Овцевъдите и козевъдите поискаха оставките на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, на заместника му - Цветан Димитров, както и на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, предаде репортер на Actualno.com от протеста на фермерите пред Министерски съвет.

На нас не ни трябва министър, който да защитава интересите на производителите, на нас ни трябва министър, който да защитава нашите интереси, отбелязаха ораторите на недоволството.

По думите на животновъдите, категорично доказателство за чиновническото бездушие е кризисната ситуация с африканската чума по дребно-преживните животни. Стопаните са огорчени, че никой от администрацията на страната не се е извинил за претърпените щети.

Убедени сме, че само с воля, желание и разбиране от наша страна, овцевъдството и козевъдството могат и ще поемат в положителна посока", смятат протестиращите.

"С тази политика ние убиваме българския народ и българското село. С тази политика за България няма бъдеще", казаха хората, които скандираха "Оставка!" под прозорците на властта.

Протестът не се мина без напрежение - разгневените хора влязоха в пререкания с полицията, която направи кордон и ги изтика далеч от колоните на сградата. Типичен пример за случващото се беше младо момиче, което псуваше грозно един от полицаите - висок над две глави над нея едър мъж. Използваните епитети бяха: "Ти си дебела, грозна свиня, ще ти плюя в лицето".

Коментарът на премиера Бойко Борисов

Всичко, което се прави със животните в Странджа, е правилно. Няма друга европейска и световна практика. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в Министерския съвет. Упрекът ми към БАБХ е, че трябва да проявите максимална човечност, да обяснявате!, категоричен бе Борисов.

Премиерът призова да се предприемат всички възможни мерки да се спре заразата, защото всичко, което се прави сега, е малко, а ако се допусне разпространението на чумата, има сериозна опасност да загине целият сектор и в продължение на 3 години да не можем да изнасяме нито сирене, нито кашкавал, нито масло.

„Изпуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Помолете хората да не крият животните. 1 300 000 са овцете и козите и едно е да избием 4000 или дори 30 000. Премине или отвъд планината, е катастрофа“, заяви Борисов.

Земеделският министър Румен Порожанов, който присъства на заседанието, каза, че това се прави, както и че се изплащат компенсации. Това изказване предизвика Борисов да го скастри и да коментира, че са започнали да работят, след като са създали проблема. „Вземете всички мерки за дезинфекция”, заръча министър-председателят.

Позицията на министър Румен Порожанов

Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно необосновано и не може да бъде изпълнено. Това каза в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов във връзка с протеста на овцевъдите и козевъдите днес, предаде Агенция „Фокус“. „Какви са претенциите на протестиращите? Те са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди – те представляват около 25% от козевъдния и овцевъдния бранш в страната. И всички останали – както в овцевъдство и козевъдство, така и в говедовъдство, биволи, птици, свине и т.н., на вчерашния съвет по животновъдство казаха, че не споделят това, което се коментира“, обясни Порожанов.

Той посочи, че една от претенциите е за адекватно обезщетение за хората с еватаназирани от чумата животни. „В момента това, което е направено, и това, което вече направихме при първите плащания онзи ден, е оценката на животните да не бъде под 190 лв. Това е една изключително висока цена, която покрива не само пазарната цена, но и други разходи. Разбира се, това е минимална цена, в зависимост от методологията на изчисление, може да има животни и с по-високи цени. Средното плащане онзи ден беше 327 лв. на една овца, тъй като това са животни с повече разходи. Но от вчера искането вече е съвсем различно, като то едва ли не е съвсем малко - не, това не е така“, коментира Порожанов.

„Второто искане беше плащане на „де минимис“, въобще в целия сектор овцевъдство от 20 лв. на единица животно. Направихме разчети, които да покриват загуби, които се калкулират в рамките на стопанската година. Има две основни субсидии - Европейски гаранционен фонд, където средствата за сектор „Животновъдство“ са към 120 млн. лв. годишно, и Преходна национална помощ, която дава около 75 млн. лв. годишно. С тези субсидии и овце и кози не са на минус. И тяхното искане от 20 лв. на животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно икономически необосновано и не може да бъде изпълнено“, каза още Порожанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com