Полфрийман се е поправил, така обобщава мотивите си за освобождаване съдът

8235
Полфрийман се е поправил, така обобщава мотивите си за освобождаване съдът
Снимка: БГНЕС

На сайта на Софийския апелативен съд беше качено определението, с което убиецът Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора.

Решението на тричленен състав на съда с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева дойде изненадващо след жалба срещу отказа на градския съд да изпълни молбата на австралиеца.

Пуснаха предсрочно убиеца Джок Полфрийман

Софийският апелативен съд (САС) пусна убиеца Джок Полфрийман, който уби в центъра на София студента Андрей Монов, предаде БГНЕС. "Тричл...

Джок Полфийман беше осъден за убийството на студента Андрей Монов и изтърпяваше 20 годишна присъда за убийството през зимата на 2007г.

Мотивите на апелативните съдии: Поправил се е!

Според мотивите на Апелативния съд, Полфрийман е изтърпял повече от половината си присъда, през последните 2 години поведението му е било без укор. Изплатил е половината от обезщетението на семейството.

"Конкретните доказателства по делото установяват данни за поправянето на осъдения, които определят по-нататъшния му престой в затвора като неоправдан от гледна точка на легитимната потребност от постигане на целите на наказанието, доколкото по отношение на него те вече следва да се приемат за успешно реализирани” – това е тезата на апелативния съд, публикувана на страницата на институцията.

Съдебният състав подчертава, че, по силата на закона, Полфрийман се води ненаказан за извършени нарушения в затвора, защото наказанията може да се заличават, включително – заради награди. Някои от наказанията пък са от преди привеждането в изпълнение на присъдата.

Съдът не пусна предсрочно Джок Полфрийман

Софийски градски съд (СГС) остави без уважение като неоснователна молбата на австралиецът Джок Полфрийман за условно предсрочно освобож...

„Апелативният съд съобразява също така и представените и приети като доказателства положителни характеристики, дадени от председателя на Български хелзинкски комитет, както и от пастор К. и отец П. Те съответстват на констатациите в докладите от 2018 и 2019 година, доколкото и наблюденията на самата администрация в затвора за личността на осъдения, също са в позитивна насока”, пише в определението.

„Преди процесното осъждане осъденият не е имал криминални прояви. И по време на изпълнение на наказанието с поведението си в затвора лишеният от свобода в нито един момент не е разкрил, че може да представлява риск било за останалите лишени от свобода, било за служителите в администрацията или за когото и да е друг, дотолкова, доколкото никоя от неговите прояви не разкрива криминогенен елемент, свързан с насилие или с незачитане на чуждите права или с незачитане на правилата в социума”.

Колко е опасен австралиецът и какви ще са последиците от решението на съда?

От пълната стенограма на съдебното заседание в четвъртък се вижда, че преди решението на съда адвокатът на Полфрийман, прокурорът и юрисконсултът на затвора спорят за наказанията на австралиеца и до каква степен той "се е поправил". Самият осъден пък твърди, че е бил репресиран от ръководството на затвора. Actualno.com запазва словореда от стенографския протокол.

„До този момент, наред с положителните моменти в неговото поведение – учебна и обществена дейност, полаган труд, награди, същият (Джок Полфрийман) е извършвал и множество нарушения на правилата в затвора, за което са му били налагани съответни наказания, като тези нарушения са започнали още през 2010 г. и са продължили до месец юни 2018 г., след която дата няма данни за други налагани наказания. Прави впечатление също, че положителният процес е започнал през 2016 г., т.е. по времето когато е наближавало той да изтърпи фактически половината от наложеното му наказание, което е основание да поиска условно предсрочно освобождаване. Като първите по-трайни резултати в тази поправителна работа се констатират едва през 2019 г.”, отбелязва прокурор Трифонова.

Джок Полфрийман не вижда проблем в номинацията си за човек на годината

"Искаш аз да съжалявам, че съм оцелял – представяш ли си 15 човека да те удрят с камъни за 10 минути? Възможно ли е човек, който ...

Юрисконсултът на Централния софийски затвор отбелязва и че една отмяна на отказа на Софийския градски съд да освободи Полфрийман би довела „до негативен отзвук сред лишените от свобода, сред затворническата общност в затворите в България, както и сред обществото като цяло”. Според юристът предсрочно освобождаване ще означава, че „специалната превенция не е постигнала целта си, не е оказала нужното превъзпитателно въздействие на лишения от свобода и за това говори неговото демонстративно протестно поведение".

Калин Ангелов, адвокат на убиеца,  смята, че твърденията на администрацията на затвора, че осъденият я злепоставя, всъщност са визирали подаваните от него жалби, прераснали в дело в Страсбург срещу България за лошо третиране, което е спечелил. Ангелов отбелязва и че през 2016 г. Полфрийман три пъти е бил пускан в отпуск като награда за липса на нарушения.

Самият Джок Полфрийман заявява, че 10 г. в затвора не е знаел за присъдата си заради липса на преведени документи. Не е получил и награда за образователната и социалната си дейност в затвора. Получил само нарушаване на правата му. „Чух, че затворът е огледало на общество, тогава, ако затворът е огледало на общество, защо тогава не можем да обсъждаме деянието на самите служители в затвора, толкова колкото аз съм наказан, толкова колкото заповедите от тяхна страна са отнемани и такова обезщетения, наложена от Административен съд, от Европейския съд за права на човек за нарушаване не само на правилата му на човешки права, така че всеки един от мои наказания няма нищо общо с нарушаване на човешки права, не съм нарушавал правата на никой за единадесет и половин години” .

Преди тричленният състав на съда да вземе решение по жалбата за освобождаването му, Полфрийман отговаря на въпроса какво би правил, ако бъде освободен. По думите му, той ще продължи да помага на Българското затворническо сдружение, както го е правил през последните 12 години. Той смята да се заеме с "реформите в институциите на българската система".

Става ясно от стенограмата, че той има осигурена работа в Австралия, Германия и у нас.

БХК се отказа от номинацията на Джок Полфрийман за "Човек на годината"

Във връзка обществените реакции срещу номинацията на Джок Полфрийман и след вътрешно обсъждане, БХК взе решение индивидуалната кандидат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com