Полицаите ще получават 35 стотинки на час, докато са на разположение

6804
Полицаите ще получават 35 стотинки на час, докато са на разположение
Снимка: БГНЕС

По 35 стотинки на час да получават полицаите, докато са на разположение, предлага министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в проект за заповед, който е публикуван за обществено обсъждане (виж тук). Това на практика е увеличение с 15 стотинки за всеки час и е предвидено да започне да се прилага от 1 декември.

„Предвид извършен анализ на разходите за персонал, в рамките на утвърдените средства по показател „Персонал“ по бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР) за 2021 г., може да се осигури увеличение (с 0,15 лв./час) на конкретния размер на допълнителното възнаграждение за време на разположение от 0,20 лв./час на 0,35 лв./час, изплащано на държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР), а именно служителите със статут по Закона за държавния служител (ЗДСл) и свързаните с това осигурителни вноски“, обяснява Бойко Рашков в мотивите си.

МВР купува на полицаите щитове с ергономични ръкохватки за 1,7 млн. лева

Обществена поръчка за доставка на прозрачни противоударни щитове пусна МВР чрез дирекцията си „Управление на собствеността и соци...

Той заявява, че целта е да се определи по-адекватен размер на допълнителното възнаграждение за времето на разположение спрямо икономическите условия в страната и средства за персонал в МВР за 2021 г. „Ще бъде постигнато по-справедливо остойностяване на това възнаграждение“, пише вътрешният министър.

В продължение на години полицаите получаваха по 10 стотинки на час за времето на разположение и определяха това като подигравка. Миналата година сумата беше удвоена и стана 20 стотинки, но едва с предстоящото увеличение ще бъде достигнато възнаграждение от 35 стотинки, за която настояваха синдикатите. През времето на разположение полицаите не са свободни да почиват както намерят за добре, а са ограничени да пътуват например, тъй като във всеки момент може да се наложи да се отзоват на повикване.

Недоволство 

Полицейските профсъюзи не са доволни от промяната. Ето както пише в становището си Синдикалната федерация на служителите в МВР: "Неведнъж през последните 4-5 години сме апелирали към определяне на размер за почасово заплащане, отговарящ на икономическите условия в страната. Положително е, че е обърнато внимание и е осъзната необходимостта да бъде променена /повишена/ определената преди година символичната сума от 0,20 лв. за това допълнително възнаграждение. Няма как обаче да приемем, че предложената сума от 0,35 лв. е адекватна".

Нинова към СФСМВР: Ще предложим допълнителни средства за МВР в актуализацията на бюджета

„Синдикалната федерация на служителите в МВР е изключително важна в тази ситуация, този бранш винаги е бил важен. Сигурността и ...

Те определят размерите като действащия и предложения в проекта на Заповед "като унизително и обидно отношение към служителите, поставяни в условията на непряка служебна ангажираност, каквото е времето на разположение". "Предложената сума от 0,35 лв. е изостанала значително като размер спрямо икономическата обстановка в държавата /растеж на доходите, цени и разходи/", посочват още от синдикатите. Оттам припомнят, че точно такъв размер от 35 стотинки вече е бил определен веднъж за кратко - за период от 2014 г. до месец юни 2015 г., преди почти 8 години.

Синдикатите предлагат размерът да бъде обвързан с минималната работна заплата за страна и по-точно почасовата ставка за "готовност" да е 0,07% от МРЗ. Което би означавало плащането да стане 46 стотинки. Но според шефовете на МВР това излиза извън бюджетните възможности на ведомството и не може да стане.

Проектобюджетът за 2022 г. и тригодишната прогноза още не са готови и не са определени таваните за разходите на ведомствата и при тази липса на яснота "всяко поемане на ангажимент, което изисква допълнителен финансов ресурс, излага на риск финансовото изпълнение на бюджета", посочват от ръководството на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com