Полиция в и около храмовете за Великден

3049
Полиция в и около храмовете за Великден
Снимка: МВР

По време на предстоящите Великденски празници в храмовете ще се допускат само хора с лични предпазни средства, съобщиха от полицията. Празниците ще преминат в условията на извънредно положение и ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус. Ето защо главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов призова гражданите да бъдат дисциплинирани и да не опитват да изпробват доколко органите на МВР са в състояние да контролират всеки: „МВР има за цел да помогне, да защити живота и здравето на българските граждани, да контролира и помага за спазването на противоепидемичните мерки, а не е целта да преследва нарушителите, да налага санкции. Това е много важно да се уточни.

Ние сме от една страна, гледаме в една посока. Затова искам да призова всички български граждани да бъдат съпричастни с нашите призиви, да бъдат дисциплинирани, да ги спазват, да не пробват нашите реакции, за да видят доколко ще се справяме с контролирането на тези мерки.

Естествено, ние ще бъдем там, където има нужда от нас – в цялата страна. Знаете, че със заповед на министъра на вътрешните работи са спрени отпуските и почивките на целия полицейски състав от областните дирекции и главните дирекции.

Ще има присъствие във всички населени места, където е необходимо, във всички православни храмове, които не са никак малко  - по наша информация, без да съм категоричен в броя, те са около 4 хиляди на територията на страната, обясни главният комисар Ивайло Иванов и призова:

„Спазвайте мерките, които са разписани, изпълнявайте разпорежданията на контролните лица, бъдете дисциплинирани!

Животът и здравето са ваши, но вие трябва да бъдете отговорни и към околните, към вашите близки, към вашите приятели, към вашите познати“.

Затова призова Ивайло Иванов и благодари на патриарха и св. Синод, че са се съобразили с препоръките на щаба. Той напомни, че в и пред храмовете трябва да се спазва необходимата дистанция, а движението да бъде еднопосочно. На въпрос колко са нарушителите на мерките, той посочи, че цифрата се мени ежечасно. Към вчерашния ден има 638 досъдебни производства, 391 преписки, 2102 акта по Закона за здравето по чл. 209А. 

МВР пусна ВИДЕО как жандармерията следи да се спазва карантината

От 3 до 10 април жандармерията е проверила почти 30 000 души - дали спазват противоепидемичните мерки в страната заради извънредното по...

27 служители на МВР са диагностицирани с коронавирус, няколко от тях вече са излекувани, продължават да им се правят тестове, съобщи още Ивайло Иванов.

По празниците ще продължи да се следи с приоритет придвижването на гражданите от едно населено място в друго. Няма да бъде намален контролът на КПП-тата, увериха от полицията.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...