"Политически зоопарк": Борисов умолява народа с бариери и полицаи

9443
"Политически зоопарк": Борисов умолява народа с бариери и полицаи
Снимка: Правителствена пресслужба

Днешният брифинг с главно действащо лице премиера Бойко Борисов отново предизвика интересни реакции в социалните мрежи.

Освен аналитичните журналистически материали, след брифинга не липсваха и язвителни коментари, както към самия премиер, така и към журналистите, задаващи му въпроси.

Ето и най-интересните коментари, които подбрахме за вас:

Борисов на висок тон: Не искам да слушам, че не съм отговорил и съм избягал като Радев (ВИДЕО)

Скандал на сутрешния редовен брифинг за COVID-19. Премиерът Бойко Борисов обясняваше строгите мерки, които държавата ни е взела и които...

Атанас Куртиян (журналист)

И днес мисирките съсипаха ефира. Тези изобщо не знаят какво питат и какво им отговарят - единствената им цел е да си прочетат въпросите от листчето и да им се чуе гласът в ефир. Никой не слуша отговора. Днес Борисов 100 пъти каза, че бил умолявал народа да спазва мерките - че го молел... Как бе, джанъм - с полицаи и бариери ли ни се моли тоя човек? Но никой не го попита за това. Мисирките гледаха следващия въпрос, на който са им поръчали да държат микрофона. Питаха Мутафчийски за някакво ново лекарство, чието име Ива Николова трудно произнесе, но Борисов уверено взе думата и разказа любопитни факти за хлороквина, ивермектина, и нито дума по въпроса, но никой не го прекъсна нито го попита отново.

През останалото време скандира как само за дни ТОЙ реорганизирал цели производства, за да произвежда жизненоважните костюми (пак ТОЙ). Как благодарение на НЕГО цяла Европа е възхитена от българските продукти. Как германският канцлер и Себастиян МУ поръчвали по 10 000 костюма на ден. Демонстрира завидни познания по производството на лекарства. Обстойно обясни, как били големи приятели с доц. Мангъров (когото натири в ефир само преди дни), а видиш ли, мисирките се опитвали да изопачат нещата и да МУ припишат лошо поведение...

И заключи ТОЙ: първата линия си е първа линия, но да се управлява държавата е по-трудно. Уволни ръководството на ББР, приплю президента Радев и си тръгна щастлив и доволен да следи как му се вдига рейтингът.

Никола Дърпатов (журналист)

"Политически зоопарк": Нямате какво да ядете, но сте граждани на бляскав пазарен рай

"Селото, селото, земята, земята и самоубийството на космонавта". Това е заглавието на една книга от Муамар Кадафи, която навремето проч...

В езическите общества, по време на епидемии е било прието да се принесе в жертва на боговете Вожда...

Просто предлагам.....

Александър Симов (журналист и депутат от БСП)

Навремето прочетох едно култово есе на Андрей Вознесенски за разликите между Сталин и Хрушчов. Вознесенски (когото Хрушчов лично насмита на една среща с творческата интелигенция) казваше, че Сталин е последната фигура, репрезентираща сакралната и тайна власт. При Хрушчов всичко това отива по дяволите. Той е лидер от епохата на публичността, политик на пърформанса, макар и осъществен по абсолютно селски начин. Сега вече сме претръпнали, но навремето, когато Хрушчов си сваля обувката, за да тропа с нея по бюрото си по време на сесия на ООН, това прави чудовищно впечатление и шокира всички.

Казвам всичко това, защото Борисов все по-диаболично ми напомня на Хрушчов. Тази безкрайна медийна инквизиция на която сме подложени е изцяло хрушчовска. Свидетели сме на пълна подмяна на идеята за публичност. Редовното сутрешно дефиле е изродено до нарцистичен поток на съзнанието в който Главния герой се самовъзхвалява, самовъзвеличава и провинциално ни изрежда как си говори с големите европейски политици. Подобно съзнание не допуска, че някой друг може да е наясно с положението. Той е портиерът, който е допуснат до кулоарите на голямата политика и защото се е здрависвал с Курц вече се изживява като най-големия експерт по австрийската вътрешна политика. Точно както Хрушчов, който в САЩ вижда американската царевица и веднага заповядва тази култура да се сади масово и в СССР. Първично съзнание, което реагира само на визуални стимули. Всичко е пърформанс. Уволнението на шефа на ББР също е такова. Защото големият въпрос тук не е отстраняването на Мавродиев, а като как така държавата изобщо е допуснала такъв огромен и съмнителен кредит. И не е ли време за цялостен одит на работата на тази банка? Това обаче са жизненоважни детайли, които телевизионният поток на съзнанието никога няма да обхване. Точно заради това идва и Голямата война с президента. Радев настоява не за пресконференции, а за работещи мерки. Ръкостисканията и конферентните връзки с европейски политици няма да нахранят хората и да спасят малкия бизнес. Медийното шоу няма да реши проблемите на обществото. Но вече съм убеден, че Борисов не иска да решава нищо. Той се помпа с политически допинг, предрусва с журналистическо внимание и това му е напълно достатъчно. Точно тук е голямата разлика между него и Хрушчов. Статуята на гроба на съветския лидер е направена от Ернст Неизвестни - сътворена е от бял и черен камък. Неизвестни вижда в Хрушчов все пак нещо бяло, нещо смислено, нещо различно. Борисов отсега е обречен само на черните цветове. Гаранция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com