Пореден протест срещу промените в Изборния кодекс (ВИДЕО и СНИМКИ)

3546
Пореден протест срещу промените в Изборния кодекс (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Деница Китанова

Трети протест срещу промените в Изборния кодекс, които връщат гласуването с хартиени бюлетини, се провежда пред Народното събрание. Той бе свикан от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, след като по-рано днес с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше удължено пленарното заседание и то трябва да продължи до приемане на поправката.

Има засилено полицейско присъствие, а протестиращите носят плакати, на които пише “Не на коалицията на реванша” и „За честни избори“. Демонстрантите блокираха движението по бул. „Цар Освободител“, като слушат заседанието в парламента, където се разглежда Изборният кодекс.

„Не искам хартиени бюлетини и невалидни да се зачитат за валидни такива“, заяви протестираща, като даде за пример Кърджалийския регион.

„Това е срамота, на нищо не прилича вече. Мафията си мисли, че може да ни прави на луди. Трябва да докажем, че не сме глупави, хората не сме овце. Но виждате – хората се притесняват киселото зеле дали им е станало, ракията кога ще сварят... Тук са 1000 човека, ще станат 10 000, но докато не излязат 1 милион по площадите, нещата няма да се променят в България“, категоричен бе друг протестиращ.

Думата взе и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. "Вали, студено е, но вие сте тук, благодаря ви. Има огромно значение, че сте тук. Вътре борбата няма да е същата, ако ви няма тук. Всички тях най-много ги е страх от това. Ще стоим колкото трябва тази нощ, защото трябва да покажем, че България има имунна система и тази имунна система е силна", заяви той.

"Има малки победи, за които трябва да се поздравим. Не можаха да изключат камерите, а много им се искаше. Сега камерите ще записват и то благодарение на вас. Опитаха се и между редовете да вкарат едни броячки, ние се оттеглихме от парламентарната зала и те не посмяха да си ги гласуват, така че това е още една малка победа", каза още Петков.

"Всички ние събираме опит и започваме да разбираме как да се борим по-ефективно с техните машинации. Тяхната единствена цел е да се докопат до средствата на избирателите – не само до техните гласове, но и до техните пари. Всяка подкрепа е важна, всяка малка победа е важна – благодаря ви, че сте тук. Връщаме се отново в парламента, за да се борим. Всяка малка победа, която извоюваме, е победа за демократичните сили в нашата страна", завърши съпредседателят на ПП.

"Искаме реформарторските сили да управляват България. За съжаление, реставраторите начело с Борисов и Доган овладяха тази сграда и ние трябва да си я върнем. Сигурен съм, че заедно ще успеем да го направим това и не трябва да се отказваме. Бойко Борисов много иска да си закачи някъде на ревера демократичните сили, но това няма да стане. Ние от ДБ сме гарант за това, че няма да допуснем Борисов повече да управлява страната", заяви от своя страна Атанас Атанасов - съпредседател на "Демократична България". 

Обрат: Няма да се гласува само хартиено на местния вот

Няма да се гласува само хартиено на местния вот. Това решиха депутатите по време на второто четене на Изборния кодекс. Идеята за гласув...

На протеста беше и Божидар Божанов от демократична България. "Опитват да манипулират хората, че някакви машинации се правят с машините, това не е вярно. Тези машини са гаранция за честния вот, трябва да имаме честни избори", заяви той.

"Като кмет на район Слатина съм го преживял лично – когато има хартиено гласуване, манипулациите са невероятни. 2019 година имаше секции – на първо гласуване имаше 1700 гласа за ДПС, после те се преляха към ГЕРБ. Сега с машинното гласуване тези гласове изчезнаха, тях ги няма. Смятам, че само когато си отстояваме правата, когато знаем какво искаме, само тогава можем да го постигнем", заяви и кметът на район „Слатина“ Георги Илиев.

"Това, което правиха на последните местни избори, сега смятат да го увеличат няколко пъти. Преди имаше близо 500 000 невалидни бюлетини, сега смятат да подобрят този рекорд. Хартията е материалът, от който се правят пачките. Тези хора мразят електронните апарати, защото знаят, че не могат да ги манипулират", каза и Стоян Михалев.

"Днес направиха голям гаф, защото върнаха България години назад. ГЕРБ, БСП и ДПС се прегърнаха и погледнаха назад, но нищо няма да спечелят от това. Разчитат вероятно на схеми и измами, каквито се правеха в миналото, но това няма да им свърши работата. Още по-лошото е, че нямаме бюджет, нямаме законите за Плана за възстановяване, а те променят Изборния кодекс. Нищо не ги интересува – ни заплати, ни инфлация, те се занимават с ИК", обяви от трибуната и Мартин Димитров.

"Близо половин милион невалидни фишове имаше на предишните избори. Продължаваме промяната няма да позволим това, продължава борбата", заяви и Даниел Лорер от ПП.

ПП и ДБ: Машинният вот беше убит, никой не знае как ще се гласува на местните избори

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" обвиниха "хартиената коалиция" ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, че изцяло са премахнали машиннот...

"Не трябва да се предаваме, радвам се, че сте тук. Да, върнаха ни крачка назад, но за 35 години се гласуваше с хартия и помнете – побеждавали сме и БСП, и мутрите и с хартия. Нищо не сме загубили, просто ще трябва да победим по-трудно", заяви и Арман Бабикян. 

Депутатите от ПП и ДБ се появиха на протеста по време на почивката, поискана от тях. Пленарното заседание ще продължи след 15-минутна пауза.

Срещу промените в Изборния кодекс вече бяха организирани два протеста пред парламента - на 18 и на 29 ноември. 

Окончателно: Хартиената бюлетина се върна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com