Пореден протест срещу връщането на хартиените бюлетини (СНИМКИ и ВИДЕО)

5412
Пореден протест срещу връщането на хартиените бюлетини (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com / Михаил Митев

Пореден протест срещу връщането на гласуването с хартиени бюлетини се провежда в София. Той е под надслов “НЕ на хартиената коалиция. За честни избори!”. Организатори на проявата са „Правосъдие за всеки”. Демонстрацията е подкрепена от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". 

"Не искам моят глас за бъде откраднат, да бъде подменен, искам той да има стойност. Това е, което ни обединява всички тук. Радвам се, че недоволството все още го има. Нищо не може да ни спре – нито студа, нито мнозинството. Имаме надежда, че един ден ще имаме държавата, който искаме, такава, каквато са я виждали нашите възрожденци, каквато я е виждал Левски – „чиста и свята република“, заяви пред присъстващите депутатът от "Продължаваме промяната" Мирослав Иванов.

Андрей Райчев: С хартиената бюлетина Борисов успя да отдели БСП от съюзниците й

В началото имаше три партии, поставящи ГЕРБ в изолация. Бойко Борисов успя с тази история с хартиената бюлетина да отдели БСП от другит...

На протеста бе и съпредседателят на ПП Кирил Петков. "През изминалата една година разбрах, че промяната не идва просто с говорене за нея, не идва просто с едни хора, които говорят, че ще я правят. Идва, когато много хора са решили да платят една цена. Благодаря ви, че сте тук и плащате тази цена – на студа, на тъмното", заяви той пред събралите се хора.

"Темата с хартиената бюлетина не е само въпрос как ще се проведат изборите, много добре знаем какво се случи през годините – на последните избори с хартиена бюлетина имаше 161 000 невалидни, на предните – 400 000 бюлетини. Това означава, че ако съберем всичките гласове на Бургас, Варна и Пловдив и ги хвърлим в коша, те ще са по-малко от тези 400 000. Такъв е мащабът на подмяната, те са царе, един от нашите депутати показа как с мастило под нокътя можеш да цапаш бюлетина и да я направиш невалидна. Виждали ли сте в Европа 15% от всички бюлетини да са невалидни? Никъде няма такова нещо", каза още Кирил Петков.

"Сега казват – искаме да имаме избор между машините и хартията. Те знаят, че тяхната манипулация ще се случи през хартията, така че този избор, който уж дават, е един псевдо избор. Тук не опира само да нашия глас, а до цялата система на управление. Днес бях озадачен как при бюджеха, който е за всички нас, те не пожелаха да подкрепят една декларация. 18 часа са готови да стоят за хартиената бюлетина, а не са готови да подкрепят една декларация за бюджета. Става дума за цялостната посока на държавата, има все повече българи, които казват – това не може да продължава", категоричен бе съпредседателят на ПП.

"За разлика от ГЕРБ и ДПС ние не се опитваме да излъжем населението, за да му откраднем ресурса. С всеки цикъл гражданите ще разбират, че вече има алтернатива. Оптимист съм, че рано или късно ще надделеем. Ще успеем, лъжата ще се замени с истината, кражбата ще се замени с правото. Тяхната игра е много по-трудна – да лъжат, да крадат, да подменят играчите си, всеки ден да лъжат. Лъжите на Борисов вече ще ги наричаме Борисовки. Колко Борисовки трябва, за да объркате един народ дълго време. В четвъртък е голяма битка, заедно ще успеем, няма къде да ходят", завърши той.

Политолог с подробно описание на схема за манипулиране на вота с хартиените бюлетини

"Основната причина да се иска връщането на хартиената бюлетина е желанието за манипулиране на резултата с нея по познати схеми." Това...

На протеста бе и адвокат Петър Славов. "Ние не сме на площада заради едните хартиени бюлетини, ние сме тук заради честните избори, защото знаем, че машинното гласуване не позволява всички тези схеми, които правеха през годините и които пак искат да ги правят. Идеята им е да се върнат едни схеми, които много добре познаваме през годините – индиански нишки, контролиран вот, снимане на бюлетини и какво ли още не и силно се надявам това нещо да не се случи", заяви той. "Депутатите от „хартиената коалиция“ сега може и да имат мнозинство да "опраскат" Изборния кодекс, но ние един ден пак ще го оправим, даже ще го направим по-добър, един европейски Изборен кодекс, какъвто трябва да бъде", категоричен бе той.

Бившият депутат призова партиите на промяната да започнат да прилагат правилата в собствените си партии. "Това нещо "хартиената коалиция" не може да им го отнеме. Могат да поканят гражданите да се явят заедно с тях на предварителни избори, могат да ги поканят да се включат в листите и тогава, със силата на гражданското общество, няма да могат да си направят схемите от "хартиената коалиция" и всъщност ще загубят изборите", заяви още Петър Славов.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com