Порожанов се оплака, че не пускат властите за втора проба във фермата с чума в Болярово

6109
Порожанов се оплака, че не пускат властите за втора проба във фермата с чума в Болярово
Снимка: БГНЕС

От вчера има резултат за ферма в Болярово. Фермата е отделена, с 200 и няколко овце. Няма допир на пасищно и водно ниво. Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов за мерките срещу чумата в Странджанско, предаде агенция „Фокус“.

„Все още няма клиника на заболелите животни, затова основният вирусолог на ЕК Крис Даклер даде възможност да се вземе втора проба, която да се направи бързо“, обясни той. „Спрели сме действията заради напрежението. Въпреки че със стопаните се разбрахме, те не желаят да допуснат ветеринарните лекари за втора проба“, обяви министърът. „Смятам, че това излиза извън рамките на правилата“, коментира Румен Порожанов.

БСП се оплака, че Радев и Порожанов ги няма в НС, Цветанов: Денят не свършва сутринта

Пленарният ден в Народното събрание започна със скандал. БСП се оплака, че министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на земедели...

„Огнищата са в 5 населени места - Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Останали животни има само в Шарково. Отново казвам, че във въпросното стадо на леля Дора няма положителна проба, но в самото населено място пробите са 22“, обясни земеделският министър.

Протегнах ръка, казах, че ако пробите са отрицателни, заповедта ще се отмени“, посочи Порожанов. „Вчера създадохме оперативен щаб на местно ниво, за да могат да се координират по-добре взаимоотношенията между ветеринарите за дезинфекцията и контролът за движението на хора и на животни“, каза още Порожанов.

А кризата с чумата по дребно-преживните животни в Странджа продължава. Вчера (19 юли) в град Болярово бе установено вторично огнище на заразата. Ана Петрова, собственичката на стопанството, където има съмнителна проба, е категорична, че животните ѝ са здрави. Междувременно управляващи и опозиция се изпокараха и в Народното събрание, и в ефира на БНТ относно действията на властите по темата.

"Аз вчера най-любезно изисках марката на животното със съмнителната реакция. Искам да ми се представи тази марка, да изнамеря животното в стадото, да видя за какво става въпрос. Тогава ще си помисля дали да допусна господата да вземат проби, понеже изгубих доверие в тях", заяви фермерът Ана Петрова.

Борисов упрекна БАБХ и заръча да се обяснява за животните "ден и нощ"

Всичко, което се прави със животните в Странджа, е правилно. Няма друга европейска и световна практика. Това каза премиерът Бойко Борис...

Така и не получих никакъв отговор. Аз съм нарочена, защото съм една от протестиращите да се спре избиването на здрави животни. Аз нямам никакви симптоми на това заболяване при животните, нямам умряло животно, каза още тя. От датата на взимане на пробите, животните ми са здрави, обясни Петрова, чието стопанство наброява около 200 глави добитък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com