Последна стъпка към много по-високи глоби за прегрешили шофьори

7596
Последна стъпка към много по-високи глоби за прегрешили шофьори
Снимка: БГНЕС

В над 30 параграфа се побират промените в Закона за движение по пътищата, които целят да спрат сякаш вечната война по българските магистрали и шосета. Това стана ясно от думите на депутата от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

Какви са най-важните промени - по-високи глоби за безотговорно шофиране и повече отговорност за пешеходците.

Глоби до 3000 лева за участниците в гонки

Според предложенията за промени в Закона за движението по пътищата между първо и второ четене, на водачите, които участват или организи...

Превишена скорост с над 50 км/ч спрямо разрешената ще се наказва с двойна глоба, припомни Ананиев пред БНТ. Това означава, че който шофира превозни средства от обществения транспорт и опасни товари и вдигне с 50 км/ч по-висока скорост от позволената, ще отнася 1000 лева глоба. Ако става въпрос за всякакъв друг вид моторни превозни средства и превишението на скоростта е в населено място - 700 лева глоба. Ако е извън населено място - 600 лева глоба.

Ключови са промените и в битката с шофьорите, които всъщност нямат право да управляват автомобил. Над 600 души на седмица се хващат без шофьорски книжки. За тези нарушители ще се прилага дерегистрация на автомобила, което означава сваляне на табелите на място, отписване от системата на МВР на колата и вземане на малкия талон за период от 6 месеца до една година за сметка на собственика на МПС. Същата мярка ще се прилага за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества и над 0,5 промила алкохол в кръвта, както и за отказ да се тества водачът с техническо средство, припомни Настимир Ананиев. Той посочи, че предстои решение изпитите да се правят в Автомобилната администрация, а не в автошколите, след установените случаи на фрапиращи нарушения, както и че ще има строги санкции за купуване на шофьорски книжки.

Относно пешеходците в България ще се въведе нов знак, с надпис "Погледни" и стрелка в съответната посока. Знакът ще се разполага до пешеходните пътеки. Идеята е взаимствана от Ирландия, където на пешеходните пътеки имало знаци „Погледни наляво” и „Погледни надясно”. Ананиев каза също, че трябва по-ясна нормативна уредба за това как самите пешеходци да сигнализират на водачите на колите намерението си да пресекат пътното платно, за да се спре черната статистика с жертви на пешеходните пътеки. Припомняме, че според становище на Висшия адвокатски съвет правото на пешеходеца на пешеходна пътека не е абсолютно и той трябва да взема под внимание поведението на шофьорите. Това становище предизвика бурни дебати и критика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com