ПП: Над 700 000 души ще получат увеличение на пенсиите от 1 октомври

8487
ПП: Над 700 000 души ще получат увеличение на пенсиите от 1 октомври
Снимка: ПП "Продължаваме промяната"

„Продължаваме промяната“ пуска онлайн калкулатор за изчисление на новите пенсии

Над 700 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си от 1 октомври. Средствата за това бяха заложени в бюджета от правителството на „Продължаваме промяната“. Преизчислението обхваща 1/3 от общия брой пенсионери в България. Целта е пенсиите да се осъвременят и да се премахне несправедливостта, според която по-отдавна отпуснатите са по-ниски спрямо по-скоро отпуснатите, при един и същ осигурителен стаж и възраст на хората.

„С актуализацията, която беше внесена от нашия кабинет и приета от парламента, се увеличават старите пенсии от 1 октомври. Това са пенсиите от 90-те години, отпуснати до 2008 г. – основно тези, които са изостанали в годините, тъй като не са правилно индексирани, не е прилагано швейцарското правило. НОИ за съжаление няма да изпълни закона и няма да изпрати разпорежданията преди влизането на тези пенсии в сила на 1 октомври. Това, което ние направихме за улеснение на хората, е да пуснем калкулатор, където те могат да въведат данните, свързани с тяхното пенсиониране и на база на това да видят как би се актуализирала пенсията в индивидуален размер - без вдовишки добавки и допълнителни пращания, които те получават извън основната си пенсия“.

След преизчисляването средната пенсия ще доближи 725 лв. и ще нарасне с малко повече от 8,5% спрямо септември 2022 г. Преизчислени ще бъдат пенсиите, свързани с трудова дейност – за осигурителен стаж и възраст. По друга формула ще се преизчисляват тези за инвалидност и вдовишките.

Преизчисляването трябва да се извършва служебно от Националния осигурителен институт (НОИ). Служебното правителство обаче реши НОИ да пусне новоизчислените пенсии след изборите, на 3 октомври, въпреки че това трябваше да бъде направено поне седмица по-рано, за да могат хората да си ги видят.

Именно затова, за улеснение на гражданите, „Продължаваме промяната“ направи калкулатора, чрез който всеки може да сметне новата си пенсия.

Полученият чрез калкулатора размер се сравнява с размера на пенсията за предходния месец септември. Когато преизчисленият размер на пенсията и размерът ѝ към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсията се определя в по-високия размер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com