Правителството ще отпусне на ЦИК нужните пари за допълнителните 1500 машини за гласуване

4078
Правителството ще отпусне на ЦИК нужните пари за допълнителните 1500 машини за гласуване
Снимка: ПП МИР

На изборите ще бъдат осигурени 1500 допълнителни машини за гласуване, за да се спазят изискванията на Изборния кодекс. Този ангажимент пое публично премиерът Стефан Янев във вторник, предава 24 часа.

Правителството даже е съдействало на ЦИК да се свърже директно с производителя на устройствата за гласуване “Смартматик” и да преговаря с тях. Централната избирателна комисия ще разполага с толкова пари за доставка на машини, колкото са ѝ нужни, каза и министърът на финансите Асен Василев. Той припомни, че в план-сметката, одобрена от кабинета, няма записана точна сума за купуване на машини, а се е ангажирал да им отпусне пари, след като договорят сделката.

ЦИК и "Сиела Норма" се договориха за цена от 4,4 млн. лева

Централната избирателна комисия (ЦИК) и фирма „Сиела Норма“ АД се договориха дружеството да изпълни дейностите по техническ...

Директни преговори с изпълнителния директор на “Смартматик” започна във вторник вечерта ЦИК. Компанията е производител на машините за гласуване, каквито за 4 април достави българската компания “Сиела Норма”. “Очакваме в сряда предложение от вицепрезидента на компанията за Източна Европа с финансови параметри, брой на машините, които могат да доставят и срокове”, каза пред “24 часа” заместник- председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Причината за преговорите с производителя е, че “Сиела Норма” отказа да участва в обявената от ЦИК процедура за доставка на 1500 машини за гласуване. Според доставчика обявената от комисията прогнозна стойност, която беше 6,5 млн. лв. без ДДС, е недостатъчна, а реалната стойност на устройствата е 15 млн. лв. В понеделник стана ясно, че 672 машини вече са готови и са в Нидерландия. Освен тях може да бъдат произведени още 800, като доставката им у нас от Тайван може да се случи до края на седмицата.

Досегашният доставчик на машини “Сиела Норма” ще отговаря само за софтуера и логистиката на машините, с които ще се гласува на частичния местен вот и на парламентарните избори на 11 юли. ЦИК реши да сключи договор с компанията, като максималната цена на процедурата е 4,35 млн. лв. без ДДС. Това е над 2/3 от досегашния бюджет от 6,5 млн. лв., с които твърдеше, че разполага комисията. В полунощ вчера пък изтече срокът, в който българи, живеещи зад граница, можеха да подават заявления, че желаят да гласуват на вота на 11 юли. ЦИК трябва да определи окончателния брой на секциите в чужбина, държавите и населените места, в които те ще бъдат разкрити, до 19 юни.

На заседанието на ЦИК вчера стана ясно, че на частичните местни избори в Благоевград и още 7 населени места на 27 юни с машини ще се гласува в 128 секции, като в 58 от тях ще има по 2 устройства.

1500 машини за изборите ще бъдат доставени без "Сиела Норма"

Продължават преговорите за доставката на необходимите допълнителни 1500 машини за обезпечаването на машинното гласуване на парламентарн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com