Предлагат 2 май - денят на покръстването, да стане национален празник

6656
Предлагат 2 май - денят на покръстването, да стане национален празник

Не сме се отказали от идеята официалният ден на Плиска 2 май да стане и национален празник. Това заяви кметът на Общината Каспичан Милена Недева на пресконференция по повод предстоящите двудневни тържества, посветени на навършването на 1152 години от покръстването на българите и 1110 години от успението на Цар Борис I Михаил.

„Не сме събрали всички подкрепящи писма. Надяваме се това да се случи до края на месец юни и да внесем предложението в Министерския съвет“, каза Недева. Тя посочи, че има решение на Общинския съвет в Каспичан от миналата година, както и подкрепящи писма от Варненската и Великопреславска митрополия, очаква се подкрепа и от още няколко университета и представители на научната общност, както и от проф. Божидар Димитров.

Още миналата година общинските съветници взеха решение да предложат на Министерски съвет 2 май - денят на покръстването, да стане национален празник.

Милена Недева посочи, че има ръст на посетителите на НИАР „Плиска“, като през 2014 година те са били 30 000, през 2015 година - 54 000, а през 2016 година - 58 000 туристи. Дворът на кирилицата в Плиска през миналата година е бил посетен от близо 60 000 души. За предстоящите на 1 и 2 май тържества Община Каспичан е отделила от бюджета си 2500 лв.

Поставиха арки на Голямата базилика в Плиска

Започнаха реставрационните работи в Голямата базилика на първата българска столица Плиска. Най-голямата църква в Европа до XV век, майк...

„Трудно е за нас да правим сами организацията за честванията на 1 и 2 май. Каспичан е малка община с бюджет от 6 млн. лв. Очакваме по-голяма подкрепа от страна на държавата“, заяви Милена Недева. Тя изрази надежда тържествата да съберат възможно най-голям брой хора, отбелязвайки, че покръстването и просвещението на българите са събития, в основата на държавността.

2 май е празник, в който връщаме историята назад и подчертаваме величието на Средновековна България. Това каза кметът на Плиска Тонка Начева. „На 2 май, официалният празник на Плиска, се превърна в традиция да споделяме нашата гордост и обич към града ни, отбелязвайки живота и делото на нашия патрон и закрилник Цар Борис I Покръстител“, подчерта Начева, цитирана от Фокус.

Плиска не е само географско понятие, а уникално единение на наследена история с природните дадености на района и със силните традиции, съхранени от местните жители. Това стои и в основата на желанието Плиска да се превърне във водеща туристическа дестинация, за което е нужна и подкрепа от държавата, посочи Тонка Начева.

„От Плиска започват трите значими начала за българската държава: създаването й от Аспарух, покръстването и просвещението на българския народ. Смятам, че държавата е длъжница на Плиска, за да може първата българска столица да заеме своето достойно място“, каза още Начева. От години се очаква приемането на Закона за старите столици, за да може Плиска да разчита на целево субсидиране, да участва в проекти, за подобряване на инфраструктурата на населеното място. Начева посочи, че със създаването през 2015 година на комплекс „Двор на кирилицата“, който предлага богата ежемесечна програма, се допълва туристическият облик на Плиска и се работи активно върху патриотичното възпитание на младите. „Имаме историческо наследство, апелът ни е към държавниците да обърнат поглед към Плиска“, каза Начева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com