Предложение: До две години затвор за горене на забранен боклук

5340
Предложение: До две години затвор за горене на забранен боклук
Снимка: БГНЕС

На пожар ГЕРБ внесе в Народното събрание законодателни промени срещу горенето на отпадъци. Това стана по настояване на столичния кмет Йорданка Фандъкова, след като от няколко дни в София нивата на замърсяване с фини прахови частици са опасно високи. Кметицата направи предложението за нормативните промени вчера, а днес те вече са в парламента. 

Инкриминира се замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла, отпадъчни нефтопродукти, предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушение на установения ред, обясниха народните представители. Наказанието ще е лишаване от свобода до 2 години с глоба от 2000 до 5000 лева. „В маловажните случаи въвеждаме наказание пробация и глоба до 1000 лв.“, стана ясно на пресконференцията. Не се уточни обаче как ще се дефинират маловажните случаи.  

София осъмна в море от мъгла и мръсен въздух (ВИДЕО)

София осъмна в море от мъгла и мръсен въздух, като гледката от Копитото най-точно показва какво дишат софиянци, предаде БГНЕС. В столи...

Според вносителите на законопроекта мръсният въздух представлява сериозен риск за здравето ни. „Целта на законопроекта е намаляване нивата на замърсителите на въздуха на територията на цялата страна“, обясниха от ГЕРБ.

„Известно е, че около 40% от замърсяването през зимата се дължи на битовото отопление с дърва и въглища“, обясни Фандъкова. По думите ѝ и в момента горенето на отпадъци е забранено според Наредба на общината и в Закона за околната среда, но това не се спазва.

Особено в някои квартали около Красна поляна и район Слатина това е сериозен проблем, обясни столичният кмет. По думите ѝ, за да бъдат по ефективни санкциите горенето на отпадъци трябва да се инкриминира.

Фандъкова се надява предложението да се подкрепи от всички народни представители.

Г-жо Фандъкова, мъглата навън може да се пипне

Мъгла. Това беше първото, което видях от прозореца си тази сутрин. Когато синът ми се събуди, му обясних: “Не можем да излезем на...

От 1 декември до 9 декември са направени 345 проверки като 49 е броят на наложените санкции. „Очевидно е, че само с актове и санкции, които често не се събират, няма как да се справим с проблема“, обясни Фандъкова.

Не е ясно обаче кой ще бди за нарушения по закона и как ще се констатират. Стара идея на общинския съветник Борис Бонев е да се следи с дронове за замърсяване на въздуха.

Припомняме, че за четвърти пореден ден София осъмна в море от мъгла и мръсен въздух, като от Копитото градът не се виждаше. В столицата е в сила жълт код за опасно време за мъгли. За да се ползва повече градският транспорт като мярка в борбата със замърсяването на въздуха, от Столична община отварят безплатни буферни паркинги. Местната управа има готовност при среднодневни превишения на фини прахови частици над 200 микрограма на кубичен метър да въведат "зелен билет", но засега стойностите на праховите частици във въздуха не са достатъчни за въвеждането на билет за левче за цялата градска мрежа. От НИМХ пък твърдят, че от вчера насам близо два пъти е намаляло замърсяването на въздуха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com