Премиерът от Рим: Има различни условия от „Газпром” за различните страни

4678
Премиерът от Рим: Има различни условия от „Газпром” за различните страни
Снимка: БГНЕС

Това, което разбирам, е, че доста от страните членки имат предложение плащането в евро да продължи и не е необходимо превалутиране в рубли".

Това заяви министър-председателят Кирил Петков след среща с италианския си колега Марио Драги. По думите му относно темата "Газпром" те са се обединили около тезата, че не може всяка една страна да се справя самостоятелно с този проблем и че необходима обща позиция, защото Русия и "Газпром" дава различни условия на различните страни: 

"Газпром" спря кранчето за газ на Финландия

Руската компания "Газпром" спря износа на газ за Финландия в 7 ч. сутринта в събота, потвърди финландската газова компания Gasum. Това...

"Това ще е тема на следващата лидерска среща на ниво ЕС. Марио Драги ни поздрави за позицията ни и ни определи като абсолютни лидери в това, че не сме се огънали пред Русия", заяви Петков.

Срещата идва на фона на засилващите се съмнения относно това дали Италия и Германия са се съгласили да изплащат договорените си доставки на газ към "Газпром" в рубли.

"Не знам конкретните условия", увери Петков, но изрази убеденост, че явно "Газпром" уважава повече големите пазари и с тях са готови на компромиси, а на малките пазари правят по-трудни условия.

"Тази игра на големи и малки трябва да приключи", завърши премиерът.

Петков за газа в рубли: Русия не може да си позволи да загуби целия ЕС

„Това, че България направи твърда първа крачка, помогна на целия Европейски съюз да заеме твърда позиция“ – по този н...

Припомняме, че все още не е ясно каква е схемата на плащане за руския газ, която руският президент Владимир Путин наложи след като страната му попадна под ударите на западните санкции. Всеки купувач от "неприятелска държава" си открива две сметки в "Газпромбанк" - едната е в твърда валута (евро или долари), а другата е в рубли. Купувачът плаща в твърда валута, след това парите се превалутират в рубли, като това става при сделка на Московската фондова борса.

Няма срок кога ще бъде завършена сделката т.е. може да бъде платено в твърда валута и да изтече срока за получаване на доставка преди конвертирането в рубли, няма и гарантиран пазарен принцип на обмен, защото борсата е под пълния контрол на Русия.

В първото десетдневние на май обаче Кремъл даде леко назад и "Газпром" предложи превалутирането да става през Националния клирингов център на Русия. По този начин има повече сигурност за купувача, тъй като в клиринговите къщи задължително има трета страна т.е. арбитър, който е неутрален спрямо купувача и продавача.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com