Премиерът от Велико Търново: Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението

2959
Премиерът от Велико Търново: Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението
Снимка: община Велико Търново

Във Велико Търново се проведе тържествената заря-проверка по случай 144-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

В началото на церемонията бе изчетен пълният манифест, с който през 1908 година княз Фердинанд влиза в двора на църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново и провъзгласява страната ни за независима. Затова и до днес старата столица на страната ни е център на честванията.

144 г. Независима България

22 септември е Денят на независимостта. Днес се навършват 144 години от провъзгласяването на независимостта на България. С това българс...

Даниел Панов, кмет на община Велико Търново, заяви, че съвременните българи трябва да вникнем в мъдростта и уроците на нашите предци и да не позволяваме да бъдем разделяни.

"На 22 септември 1908 г. в Търново всички камбани ехтят в празничен звън. Хората се прегръщат щастливи по улиците. Днес отново съпреживяваме тези чувства. Днес пред нас отново оживява образът на цар Фердинанд, който тук, в историческата и духовна столица на България с манифеста си обявява волята на целия българки народ - държавата ни сама да определя своя път на развитие. Колкото и години да минават, 22 септември и независимостта ще носят ярка светлина на нашия народ, на нас, на децата ни, на бъдещите поколения. Дълбок поклон пред героите, пред онези, заради чиито дела ние днес живеем в свободна, обединена и независима европейска България! Наш дълг е да ги прославим", каза Панов.

Слово произнесе и служебният министър-председател Гълъб Донев. "Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ, е възглас, който сякаш чуваме и днес, макар и с огорченията и разочарованията. Освобождение, съединение и независимост са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с първата българска държава, създадена през 681 г.", каза той. 

Донев призова да не забравяме завета за единение, оставен ни още в началото на първата българска държава. "Нека следваме примера на българските държавници, които свободата независимостта и суверенитета България издигаха в свое верую. Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението. Преуспяването на България е споделената ни цел. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!", каза още премиерът.

Кметът на Велико Търново: Нека си върнем нормалността в общуването и се обединим около каузи

Да загърбим омразата и презрението, да се обединим около каузи. Това послание отправиха в Деня на Независимостта вицепрезидентът Илияна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com