При големите туроператори има ръст до 40% на записванията за Лято 2017 у нас

1714
При големите туроператори има ръст до 40% на записванията за Лято 2017 у нас
Снимка: БГНЕС

При големите туроператори, които работят с България, има ръст на записванията към момента за Лято '2017 от 30% до 40% в сравнение с много успешния сезон Лято 2016 година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на Деветия Черноморски туристически форум, който се провежда край Варна.

Тя посочи, че на туристическо изложение, проведено в Лондон, е имала срещи с директори на едни от най-големите туроператори в света, които са потвърдили големия интерес към България. По нейните думи страната ни постоянно затвърждава позициите си като туристическа дестинация.

Министър Ангелкова посочи още, че на 28 октомври в Пловдив ще има изнесено заседание на Националния съвет по туризъм, на което ще бъде обсъдена подготовката за летния сезон през 2017 г. и ще бъдат изнесени актуални данни за отминаващия туристически сезон 2016 година, предаде Фокус.

„Ние правим това толкова рано за първи път, за да можем да бъдем подготвени в най-силна степен за предстоящия туристически сезон, който също се очертава като много силен”, посочи министър Николина Ангелкова. Тя каза още, че град Варна и регионът през изминалото лято са били най-предпочитани за германските туристи, които като брой заемат първо място.

Морският туризъм е водещ туристически сектор в България, заяви министърът.

По думите на Николина Ангелкова морският туризъм тази година е отбелязал рекорд, който трябва да бъде продължен и надграждан. Тя каза, че това лято в град Варна има 21% ръст на туристите за първите 8 месеца на годината. Градът е бил посетен от над 980 000 туристи, като нощувките са много повече.

Министър Ангелкова добави, че по Северното крайбрежие е разработена туристическа програма, която обхваща морските крепости, като това допълнително е повлияло на увеличението на туристите. „Това показва, че стратегията ни за удължаване на сезона и обогатяване на туристическия продукт е успешна”, отбеляза министър Николина Ангелкова. Тя каза още, че ръстът на туризма на национално ниво за периферните месеци на сезона – април и май, е 20%, а за област Варна за месеците май и юни ръстът е 34%.

Николина Ангелкова заяви, че все още няма информация за точния брой на записванията за зимния сезон, но посочи, че ранните записвания и заявките за чартъри вървят успешно, като най-много заявки има от традиционните дестинации за България – Германия, Израел, Русия, Великобритания, Финландия, Холандия, както и от Гърция и Румъния.

Промените в Закона за туризма, които предстоят, са свързани с няколко направления, допълни тя. Тя посочи, че първото направление касае статута на националните курорти, който е особено важен. „В промените в Закона за туризма сме се опитали да дадем специален статут на националните курорти като детайлно изискванията, свързани с управлението и стопанисването на съответния курорт, дейностите свързани с поддръжката на зелените площи и чистотата, да имат някакъв специфичен регламент, когато става дума за територия на национален курорт”, каза министър Ангелкова. Тя добави, че е предвидено там да се осъществява по-голям контрол и участие от страна на туристическия бранш и най-вече на собствениците на различни обекти така, че да има баланс.

До края на годината предстои тези и всички останали промени да бъдат внесени като предложение от министерството в Министерски съвет и оттам - към Народното събрание.

Първи сме в ЕС по ръст на броя на туристическите нощувки

България е на първо място в ЕС по ръст на броя на нощувките на туристи тази година, 18% е увеличението в сравнение с 2015-а. Това съо...

„Другите промени, които касаят Закона за туризма, са свързани с определението и регламентирането на къмпингуването. Там създадохме работна група, която работи в момента и предстои нейното финално заседание, за да може да предложи балансирани текстове за това що е то къмпингуване, къде и как да се разполагат каравани, кемпери и палатки, в какъв режим и на каква територия са”, каза още министър Николина Ангелкова, като допълни, че в тази работна група влизат представители на хотелиерския и туристически бранш, както и на неправителствени и екологични организации, и на местната власт. Очаква се тези балансирани текстове да бъдат предложени до края на месец октомври.

Част от промените в Закона за туризма ще касаят развитието на планинския туризъм. Ангелкова посочи, че за целта е създадена работна група с представители на всички заинтересовани страни. „Там идеята е да се намери това решение, което да удовлетворява страните и да предложи възможностите за инвестиции в нова ски инфраструктура - ски лифтове и влекове, което да подпомогне развитието на зимните ски курорти и да създаде предпоставки за реализирането на нови проекти”, каза още министър Ангелкова.

Тя допълни, че другите предвидени изменения са свързани с въвеждането на доброволен етикет за качество, което е свързано особено с високо категорийните хотели, места за настаняване и заведения за хранене. „Там подписахме инициатива между Министерство но туризма, Министерство на земеделието и храните, асоциации на хранително-вкусовата промишленост и част от туристическия бранш, за да може един от елементите, който е свързан с предлагането на храни, които са по БДС, едно от условията за такъв доброволен етикет за качество”, посочи Николина Ангелкова.

Тя обобщи, че допълнително се обсъждат другите условия, свързани с предлаганите услуги по отношение на материалната база и това какво извън минималните критерии трябва бъде покрито, за да може да има доброволен етикет за качество със специален холграмен стикер.

"Тази работна група също трябва да приключи с работата си до края на месец октомври за да могат да се обобщят резултатите и да бъдат вкарани в законопроекта, който се очертава да бъде доста обемен”, уточни още министър Ангелкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com