При ядрен апокалипсис: Включете радиото на "Хоризонт", а телевизора на "Канал 1"

30916
При ядрен апокалипсис: Включете радиото на "Хоризонт", а телевизора на "Канал 1"
Снимка: БГНЕС

За да получавате достоверна информация при ядрена авария, включете радиото на програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР), а телевизора – на "Канал 1". Местното радио, радиовъзел или местен телевизионен кабелен канал, както и радиоколите на полицията също ще ви информират своевременно за по-нататъшните ви действия. Това пише в брошура, издадена от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) към МВР. Тя е специално подготвена като инструкция за ядрена защита.

Предвид продължаващата ескалация на войната в Украйна и сериозните опасения, че руският президент Владимир Путин ще използва ядрено оръжие, за да не претърпи поражение в конфликта, Actualno.com потърси информация какви са плановете на България в случай на ядрена война.

The Times: НАТО предупреждава, че Русия готви демонстрация на ядрено оръжие на границите с Украйна

"Измивайте ръцете си старателно, особено преди хранене, къпете се всекидневно. Дишайте през носа, а при излизане – през маска или навлажнена кърпа. При влизане в жилището трябва да събуете обувките и да свалите връхните дрехи. Съхранявайте ги отделно. Не допускайте замърсяване на вашето жилище. Децата трябва да останат вкъщи до изясняване на обстановката. Затворете прозорците и ги уплътнете добре. Проветрявайте само при тихо време и то чрез прозорец, на който сте поставили 3-4 пласта тензух или друго парче плат. Не метете и не тупайте, почиствайте ежедневно с влажна кърпа. При ползване на прахосмукачка изходящата струя трябва да се филтрира допълнително през мокра кърпа. Изпирайте често дрехите и спалното бельо, не сушете на открито. Хранителните продукти съхранявайте в плътно затворени съдове, следвайте указанията за кулинарната им обработка", са сред останалите съвети.

Визираният като източник на достоверна информация "Канал 1" обаче е съществувал от 1992 до 2008 г., което показва на колко стари са инструкциите, или пък че който ги е подготвил, не е обърнал внимание на промяната в наименованието.


Текстът с инструкции на ГД ПБЗН напълно съответства на публикувания в сайта на АЕЦ "Козлодуй" за реакция при аварийна ситуация, предизвикана от повишена радиоактивност.  

Живеем в смутни времена - след пандемията дойде война, не е ясно какво ще последва. Пренаселеността на планетата, замърсяването на околната среда рано или късно ще доведат до катаклизми и до нови войни може би, особено когато ресурсите на планетата започнат  да се изчерпват.

Затова проверихме какво имат институциите ни – освен Закон за безопасно използване на ядрената енергия, Наредба за аварийно планиране и аварийна готовност при ядрена и радиационна авария.

Последната е променена на 13 май тази година, когато се фиксират задълженията на министъра на транспорта и съобщения да организира и осигурява използването на националната съобщителна система за уведомяване, управление и взаимодействие на органите на изпълнителната власт и аварийните екипи до ликвидиране на последиците от аварийна обстановка. Нови задължения са вменени в тази връзка също на БАН, Софийския университет, председателя на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси", председателя на Централния кооперативен съюз, на БНТ и БНР.

Припомняме, че през март месец, след като вече беше започнала военната инвазия на Русия над Украйна, от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" оповестиха адресите на всички бомбоубежища в страната. Тогава се оказа, че наличните скривалища в добро и задоволително състояние са 292. В онзи период началникът на ПБЗН главен комисар Николай Николов заяви, че текат интензивни проверки и указанията са да се увеличи броят им. А също, че веднъж на две седмици ще се прави актуализация на регистъра на укритията. На практика обаче това не е правено след 10-ти март, когато за пръв път бе публикуван списъкът. 

Николов уточни, че след 60-те години на XX век всяка сграда, особено панелните блокове, имат за всеки вход укритие.

"Това са хиляди укрития, които могат да бъдат използвани от гражданите", посочи той и препоръча на собствениците на сградите да почистят входовете на укритията. "В нашите градове всеки един сутерен, подземен етаж може да бъде използван за такива цели", допълни Николов.

Снимка: БГНЕС

По думите му, 734 са подобните обекти в цялата страна, разделени като собственост на три - държавна, частна и общинска. В това число не се включват мазета, сутерени и други противорадиационни укрития в жилищни сгради и училища.

"В София нещата са по-добре заради наличието на метрото, където могат да се укрият до 900 000 души", уточни Николов. 

Що се отнася до употребата на калиев йодид като средство за защита от висока радиация - вижте какво заяви доц. Жана Джунова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита пред Actualno.com. Какво още каза доц. Джунова по темата, НАУЧЕТЕ ТУК!

Ядреният експерт проф. Георги Касчиев също говори по темата в "Студио Actualno". Той заяви, че доколкото му е известно, по отношение на готовността ни за реакция при ядрена заплаха, със сигурност се провеждат периодично веднъж или два пъти в годината мащабни тренировки, на които се имитира радиационен инцидент, може да е ядрен инцидент включително.

Actualno.com потърси и други държавни институции - например МВР, с въпрос има ли разработени планове какво да прави цивилното население в България в случай на ядрена война. Всичко, което имаше да се каже по отношение на опасностите от война (бел. ред. - не изрично ядрена) беше уточнено в самото начало на войната в Украйна, гласи лаконичният отговор.

Спасението е дело на самите давещи се

В Украйна междувременно вече започнаха усилено да купуват частни бункери, съобщи сайтът The Page.  

В статията директора на "Bunker stroy" Игор Трякин посочва диапазон от цени средно 10-20 000 долара. "Някой иска по-евтино, някой е готов да изпълни всички изисквания и да осигури комфорт "като у дома" - може да струва дори 100 000 долара“, обяснява той.

(Един от проектите на "Бункер строй" - Украйна)

При изготвянето на проекта строителите изхождат от броя на хората, които ще бъдат в убежището - според средната норма трябва да има най-малко 3 квадратни метра на човек. Цената се влияе от това какъв допълнителен комфорт ще има в приюта, както и от дебелината на стените на бомбоубежището. Минимумът е 250 - 300 мм, но някои хора поръчват 600 мм стоманобетон.

"Това е обикновена укрепена структура, само под земята. Някои искат помещение с баня (тоалетни, душове), а други искат само боядисване на бетонните стени и поставяне на пейки или столове", казва производителят.

"Колкото по-здрава е структурата, толкова по-добре", казва Трякин, защото не се знае какво може да бъде изпитанието, което трябва да издържи.

У нас напоследък се заговори за стартъп компанията "Бункер БГ" на 38-годишните Любен Сигридов и Десислав Панов. Тя е с капитал 10 000 лева. Дружеството е учредено през 2020 г. от инж. Сигридов, който през юни месец тази година е прехвърлил половината си дял на Панов.

"Изграждането на животоподдържащо съоръжение изисква цял екип от специалисти. В екипа си имаме физици, инженери, архитекти, конструктори, дизайнери и организатори, които ръководят целия процес. Изграждането на всеки бункер е свързано с първоначално проучване на терена, последвано от проектиране и калкулации за капацитета на различните съоръжения, съобразен с броя на хората, които ще го обитават. За целта събрахме екип от специалисти в различни области и доверени партньори", се пояснява в сайта на компанията. 

(Проекти на Бункер БГ)

На практика тя е първата в България, специализирана в проектиране и изграждане на частни бункери. В екипа на компанията привлечени специалисти по "Животоподдържащи системи", "Отопление, вентилация и климатизация", "Пречистване на води и инсталиране на водни системи", "Системи за сигурност – проектиране и изграждане", "Инвестиционно проектиране", "Интериорен дизайн, 3D проектиране и изпълнение", "Проекти по сигурността".  

"Изграждането на бункера се случва при високи мерки на конфиденциалност. Задължаваме се да не издаваме информация за поръчителя и локацията", се уточнява в интернет страницата на „Бункер БГ“.

Идеята възникнала първоначално заради пандемията, когато основателите ѝ да се замислят за рисковете в случай, че светът тръгне в по-лоша посока и се появи по-тежък вирус от Ковид-19.

Пред "Капитал" Сигридов заяви, че след военната инвазия на Русия в Украйна телефоните им почнали да звънят. Той уточнява, че бункерите им разполагат със самостоятелни системи за въздух, вода и електричество. Компанията му предлага базов бункер за пълна защита от вредни емисии, размирици и военни действия.  

(Базов бункер)

Бункерът комплекс е на две нива, подходящ за няколко семейства. Имат модел е за нуждите на едно семейство. Детската и родителската стая са отдалечени, за да не си пречат обитателите. Другият проект е подходящ както за семейство, така и за близки приятели. Освен типов проект, екипът на компанията се наема да изгради бункер по идея на клиента. Дружеството е в контакт с някои от подобни компании, изграждащи бункери в Америка и Европа.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com