Приеха промените в Закона за биологичното разнообразие на първо гласуване, има съмнения за лобизъм

3994
Приеха промените в Закона за биологичното разнообразие на първо гласуване, има съмнения за лобизъм
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие промени в Закона за биологичното разнообразие на първо четене."За" законопроекта гласуваха 92 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се" - 34.

Законопроектът цели въвеждането на новия подход за управление на НАТУРА 2000 в България, а именно управлението на защитените зони на регионален принцип. Това ще се случи чрез разработване и изпълнение на териториални планове за управление.

Еколози: МОСВ предлага законови промени, които застрашават Натура 2000

Министерство на околната среда и водите продължава да настоява за промени в Закона за биологичното разнообразие, които застрашават Нату...

Подходът предвижда и изграждането на нови структури за управление на мрежата на регионално и национално ниво. Регламентира се правомощието на министъра на околната среда и водите да разработва Национална приоритетна рамка за действие за НАТУРА 2000.

Промените предвиждат решенията да се вземат административно, без участие на учените, а само с участието на министъра на екология и на ръководителите на РИОСВ.

Това породи съмнения в част от депутатите, както и от учени, че става въпрос за лобистки закон. Беше повдигнат и въпросът имат ли от РИОСВ нямат капацитет да извършват тази дейност.

Този законопроект се опитва сега да вкара в административни граници биоразнообразието. Излишно е да се коментира защо това не би било възможно, обяви депутатът от левицата Атанас Костадинов.

Главният проблем е административно-структурен – не може регионалните инспекции да подготвят, да планират, да управляват и да контролират в едно и също време. Това не е европейски подход и ще бъде отхвърлено от Европейската комисия. Органите по програмиране, по изпълнение и по контрол трябва да се позиционирани на различни места“, посочи Костадинов.

Нено Димов оттеглил поправките в Закона за биологичното разнообразие по нареждане на Борисов

По нареждане на премиера Бойко Борисов екоминистърът Нено Димов е оттеглил поправките в Закона за биологичното разнообразие, които отсл...

Според него е нужен е един по-засилен мрежови подход, който да запази принципите на устойчивото развитие в управлението на Натура 2000. По неговите думи не може да се замени 4-степенния подход с подхода на устойчивото развитие. „Използването на природните дадености трябва да става така, че да носят икономически и социален смисъл, съобразявайки се с принципите на околната среда“, каза още Атанас Костадинов.

В реплика Костадинов посочи, че България е оттеглила от ЕК апликационната форма за строежа на магистрала „Струма" заради несъстоятелен документ за целите по Натура. Това той даде като пример, че тези въпроси са важни и от тях следват икономически последици за България.

Докато говорим как Законът за биологичното разнообразие ще даде изцяло нов тласък на опазването на Натурата, се случва строителството на Алепу и закриването на РИОСВ за областите Перник и Кюстендил – две области с огромни територии, които попадат в Натура. Не може да се вменяват отговорности на институции, които ще липсват“, посочи друг депутат от групата на социалистите Любомир Бонев

Критики към промените изразиха и еколози, според които промените застрашават Натура 2000. Това става ясно от отговор на писмо на природозащитниците до премиера Бойко Борисов с искане за незабавно спиране на опасни поправки в Закона на биологичното разнообразие (ЗБР), предложени от обвиняемия министър Ненов Димов.

Природозащитната коалиция припомня, че в началото на 2019 г. МОСВ предложи поправки в ЗБР, които бяха предоставени за обществени консултация. Процедурата приключи с голям брой отрицателни становища на научни и академични институции, природозащитни организации и граждани. Причините за тях са, че ред предложения противоречат на различни български закони, както и на европейските директиви за природните местообитания и за птиците.

Нено Димов предлага изваждането на защитени зони от европейската екомрежа

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) иска да извади защитени територии от европейската екомрежа НАТУРА 2000, защото били вк...

Приемането и прилагането на предложените промени означава намаляване и обезсилване на мрежата Натура 2000, сериозни затруднения за устойчивото управление на защитените зони у нас и засилване на непрозрачното и авторитарно управление на природния ресурс на България, заради което в последните години страната ни продължава да губи гори, реки, дюни и защитени видове. Въпреки отрицателните мнения от законопроекта частично отпадна единствено противоконституционното изискване за национализация на научни данни.

МОСВ обаче запази задължението лицата работещи с видове и местообитания от Натура 2000 да осигуряват публичен достъп в тримесечен срок до първичните данни - резултат от работата им, но същевременно министерството отказа да даде определение в закона на понятието "първични данни", което остави възможност за административен произвол върху научните работници. МОСВ изтъква подкрепата за промените в закона на Съвета на учените към МОСВ, който има консултативни функции и от 26 негови членове, само трима са биолози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com