Природозащитници излизат на протест

1732
Природозащитници излизат на протест
Снимка: БГНЕС

"България продължава да не спазва изискванията на европейското екологично законодателство заради необявяване на защитените зони за местообитанията и може да бъде осъдена за това, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК) за взетите решения по процедури за нарушения на европейските закони от страните-членки от 02.02.20 г. В съобщението е посочено, че ако в 3-месечен срок България не обяви защитените зони за местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000, страната ще бъде осъдена", посочват от организацията на природозащитниците.

Според тях, "това е поредното признание за абдикацията на държавата от задължението да опазва системно националния природен ресурс". И дават пример с осъщетвяването на строежи и замърсяване на черноморското крайбрежие, сечи и строителство в национални и природни паркове, незаконни сечи в горите и други. В тази врзка, природозащитната коалиция, заедно с партньори от цялата страна, организира втори национален протест, за да алармира за проблемите и да призове управляващите за спешни мерки.

Природозащитници цитираха закона на Борисов и защо има нарушения в строежа на Алепу

Строителството в местността Алепу при Созопол е нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Това смята коалиц...

До предупредителното писмо се стигна след неколкократни уведомявания, от страна на Комисията, че България се бави с обявяването на зоните за местообитанията, утвърдени от ЕК. "Независимо от предупрежденията, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви 11 зони от общо 234 и извърши трикратни промени на Закона за биологичното разнообразие по отношение на срока за обявяване на зоните", обясняват природозащитниците. Освен това, всеки собственик на имот, попадащ в Натура 2000 зоните за местообитанията, губи сериозни средства за компенсаторни плащания. Не на последно място липсата на заповеди за обявяване на защитени зони създава условия за безбройните и безразборни строителни нарушения на последните диви места в България, както и до презастрояването на Черноморието и планинските курорти.

Протестите срещу продължаващото застрояване на българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието, приети на първо четене от Народното събрание ще се проведат на 07.07.20 г. (вторник) в София, Благоевград, Ботевград, Бургас, Дупница, Пловдив,Русе и Сливен. Очаква се да се присъединят и други градове. Организаторите призовават за спазване на строги противоепидемични мерки по време на събитията, като социална дистанция от метър и половина и носене на маски за лице. Исканията на протеста остават непроменени: народните представители да приемат единствено тези предложения в законопроекта, които не засягат Натура 2000 мрежата или изобщо да не променят закона; спиране на строителството на Алепу и провеждане на ОВОС; спиране на строителството в Природен парк „Странджа“.

Протестни демонстрации е планирано да се проведат в Благоевград (от 18:30 ч. на площад “България”), Ботевград (от 18:00 ч. на площад “Освобождение” 13), Бургас (от 18:30 ч. - “Часовника”), Дупница (от 18:30 ч. на площад “Свобода”), Пловдив (от 18:30 ч. на площад “Стефан Стамболов”), Русе (от 18:30 ч. при паметника на Свободата), Сливен (от 17:30 ч. - Старият бряст), София (от 18:30 ч. - сборен пункт пред Съдебната палата - шествие до "Орлов мост").

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com