Проф. Атанас Семов: Имунитетът на президента не покрива всички негови секретари, съветници и сътрудници

22137
Проф. Атанас Семов: Имунитетът на президента не покрива всички негови секретари, съветници и сътрудници
Снимка: БГНЕС

"Имунитетът на президента не покрива всички негови секретари, съветници и сътрудници. Смисълът на държавността е в това, когато една държавна институция осъществява своите правомощия, тя да знае не само какво не може да прави, но и как не бива да се правят някои неща, които иначе законът позволява да се правят". Това заяви пред БНР конституционният съдия проф. Атанас Семов.

"Огромната част от разумните хора в България показаха много ясно своето разбиране, че така не се прави", коментира той акцията на прокуратурата в сградата на президентството и уточни, че не само Конституцията не позволява това, но и защото смисълът на демократичния процес е да има мяра в представата за редно и нередно. "Това, което се случва в последните години в България, е пример за загубената мяра за редно и нередно", смята професорът.

Няма воля да се вземат сериозни мерки на пътя, счита проф. Семов

По-солените глоби могат да спрат джигитите на пътя, но в никакъв случай това не е достатъчно. Това стана ясно от думите на конституцион...

По думите му, когато правосъдието се осъществява чрез медийни публикации, интервюта и оценки, има проблем, отиващ отвъд конституционната мяра. "Това е проблем на нормалността на представата за държавата като система от правила. Нашата държава е в насипно състояние поради очевидния отказ да се осмисли кое е позволено и кое не е позволено, кое е равна мяра на справедливото и обективното и кое е злоупотреба с власт", категоричен бе той.

В предаването "Неделя 150" конституционният съдия заяви, че не е недопустимо президентът да иска оставката на главния прокурор. "Президентът не е неполитическа фигура. Не знам кой и кога измисли тази пълна глупост наречена обединител на нацията. Подобно понятие в Конституцията няма и в практиката на Конституционния съд никога не е говорено и анализирано дали президентът е обединител на нацията. Конституцията казва, че президентът - като институция - олицетворява единството на нацията. Той не е и не може да бъде обединител, извън правомощията, в които заради ролята си на балансьор, той може да внася мъдрост и отговорност", допълни той.

Във връзка с протестите с искане за оставките на правителството и на главния прокурор, проф. Семов заяви, че обществото очаква съществена промяна в държавата, каквато се случи след 10-и ноември 1989-а година. Конституционният съдия коментира, че няма насрочена дата за заседание, на което да бъде прието очакваното тълкувателно решение на КС относно имунитета на президента. Той беше категоричен, че от това решение не може да бъде определен "периметърът на личните и конституционални конфликти". "Според мен не става дума за личностни конфликти, а за сблъсък на представи каква трябва и каква не трябва да бъда България. ... У нас корупцията е клъстерна , но се разпръсва дифузно във всички области на страната и въпреки мерките се разпространява експоненциално с всеки следващ управленски мандат. затова държавата се разпада. Страшното е, че се научихме с този вирус на корупцията и произвола във властта. Той вече почти не ни прави впечатление. По-тревожното е, че Европа разбра, че сякаш тук е естествено да бъде така. Европа не реагира на нашите абсурди, защото за нея е достатъчно ние да сме под карантина. Европа реагира на много по-малки проблеми в съдебните системи на Полша и на Унгария, но не реагира на нашите проблеми", каза още той.

По думите на преподавателя по европейско право Европа досега не е имала "такъв ученик в класа" и затова не знае какво да прави с България. "ЕС се отказа от мониторинговия механизъм, защото той не върши работа, а не защото България вече е постигнала всичко, което европейската представа за нормалност изисква", каза още проф. Семов.

Атанас Семов: Борисов или да хваща ножа и да реже, или да хваща пътя

Пред премиера Бойко Борисов има само две възможности - или да хваща ножа и да реже дълбоко, или да хваща пътя. Това заяви преподавателя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг
Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Времето не е подходящо за туризъм, тъй като облачността е много ниска. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).  Още: Внимание:...