Проф. Нели Огнянова с анализ за медиите на властта и превзетата държава (ВИДЕО)

8575
Проф. Нели Огнянова с анализ за медиите на властта и превзетата държава (ВИДЕО)
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

В момента имаме превзета държава. Демокрацията има много критични точки и пътят, който трябва да извървим е дълъг. Това се отразява и върху медиите. Всичко това позволява на законодателния процес да бъде превзет, да влизат в сила лобистки закони. Позволява определени фигури, които не са във властта, а зад нея, да вземат различни решения във всички сектори. Това е много лошо. Хората отиват на избори и се разочароват, когато управляващите се сменят, но състоянието на сектора или медиите остава същото. Защото то не зависи от онези, които са на светло.

Това заяви в свое интервю в предаването "По острието" проф. Нели Огнянова - експерт по медийно право и председател на Комисията за журналистическа етика. Тя коментира нажежаваната у нас обстановка в контекста на събитията от последния месец, но и факторите, които водят до състоянието на медиите в страната.

"Вижда се как някои от партиите си подават топката, изграждат мрежа за фалшиви новини с някои от медиите и това е проблем. И бих попитала - кои са тези “уж така наречени журналисти”, които се ангажират с това. Кои са тези мои студенти, които могат след цялото общуване, образователен процес във Факултета по журналистика, след този дълъг разговор за стандарти, да отидат и да се ангажират с подобни не-медии и да участват в черни и непочтени кампании срещу свои колеги или хора с демократични убеждения или имат различно мнение от това на управляващите", посочи още проф. Огнянова.

Отношението към медиите и журналистите

"В последните дни се прояви една тенденция, която върви към влошаване на медийната свобода у нас. Свидетели сме на ескалация на едно недопустимо отношение към журналистите", категорична бе проф. Огнянова.

Паунова и Бенатова питат пиара на ГЕРБ защо е предал човек в ръцете на биячите

Говорителят на ГЕРБ Никола Николов опитва да персонализа недопустимия хаос и ненаказаното насилие по време на конференцията на партият...

"По време на конференцията на ГЕРБ, която се състоя наскоро, имаше хора, които просто отидоха на работа - те това работят. Отидоха да отразят едно политическо събитие, важно за нас, за да можем ние да направим информиран политически избор. Вместо да бъдат оставени да работят така, както се случва в демократичния свят, те бяха посрещнати по много специфичен начин. Гледах събитието и клиповете с изключително недоумение. Особено когато телефоните на журналистите хвърчаха надалеч. Не си спомням да съм виждала такова отношение", коментира още медийният експерт и попита:

Какви са тези хора, каква е тяхната връзка с ПП ГЕРБ и може ли да бъде направено заключението, че това е отношението на управляващата партия към журналистите?

"За мен няма съмнение, че част от участниците - тези, които преграждаха пътя на журналистите от "Свободна Европа", бяха свързани с ПП ГЕРБ. Централна роля има гражданин, който е пиар на партия ГЕРБ. Видяхме на живо как той поема хора от протеста и ги предава на хора, вероятно охрана, които си служиха със силови средства. Това не трябва да остава без последици и то не толкова заради класацията на България в различни индекси за свобода на словото, колкото заради нас самите", категорична бе Нели Огнянова.

Тя посочи, че отношението на протестиращите граждани към конкретни медии и журналисти също е показателно за нивото на доверие.

"Отношението на протеста е негативно към Нова телевизия, защото отношението на телевизията към протеста е такова, че има какво да се желае от гледна точка на стандарти за отразяване. Отношението е негативно и към “Канал 3”. Има и негативно отношение на начина, по който Българската национална телевизия, поне в някои свои предавания и дни протестите. БНТ е обществена медия и към нея има по-високи изисквания. Тя трябва да бъде безпристрастна и да поставя събитията спрямо тяхната тежест върху обществения медиен ред. Има мониторинг на СЕМ, че това е така. Аз имам по-различно мнение. Сайтът на БНТ е отразявал протестите. За широката аудитория, която не е от София и не присъства тук, протестиращите са въведени като привърженици на президента Радев, което просто няма как да е вярно", посочи Огнянова.

Журналист: Медийните клоаки свързват Христо Иванов с Маджо, а за мутренските връзки на Борисов мълчат

Дали всички разбират каква удивителна наглост е телевизии като Канал 3, Нова тв и прочее медии да търсят връзка между Маджо и Христо Ив...

Независим ли е Съветът за електронни медии?

"Това е регулатор, създаден в годините на Прехода. Правомощията, които сега има СЕМ, като например избор на генерални директори на обществените медии се осъществяваха директно от институциите на държавата. Идеята на медийния регулатор е да прекъсне вертикалата между властта и медиите. За да може това да стане, СЕМ трябва да е независим. Това е ключът към неговите функции. Ако това не е така, по-добра властта да управлява медиите. Няма смисъл медийният регулатор да действа директно като ръка на правителството. Обществената енергия трябва да бъде хвърлена в тази посока - да се осигури, доколкото е възможно, независимостта на регулатора. Това сега не е факт", категорична бе Огнянова, която допълни, че не е достатъчна буквата на Закона, в който е заложена независимостта на СЕМ.

111-то място по свобода на словото

Нели Огнянова категоризира като обиден фактът, че тенденцията за свободата на словото у нас е отрицателна през последните 20 години, а процесът съвпада с членството на България в ЕС.

"След 2007 година обаче състоянието на медиите, на плурализма, свободата на изразяване започна много по-рязко да се влошава. Дали “по време на” значи “по причина на”. Не. Това влошаване не се дължи на ЕС", обясни медийният експерт.

Генка Шикерова: Ива Николова е символ на НЕжурналистиката (ВИДЕО)

"Ива Николова до парламента като символ на НЕжурналистиката. И не, в момента тя не отразява събитие. Създава го". Това написа журналист...

Според нея стремглавото насочване надолу е започнало по времето на Тройната коалиция.

"По времето на Сергей Станишев тъкмо мултиплексите бяха отишли при едни неясни субекти, които всички знаеха, че са свързани с Цветан Василев и КТБ. Това означаваше, че няма да има никаква конкуренция. Че всички мултиплекси са у един и същ субект. Което означава, че той ще държи цените на разпространението и ще има специално влияние. Който контролира разпространението – той контролира общественото мнение. Вместо от ГЕРБ да спрат този процес, те просто го продължиха", коментира Огнянова.

Властта и медиите

"Ето през последните дни можем да си говорим за връзка на управляващата партия ГЕРБ с медията “Пик”, защото веднага след събитията, които включваха Полина Паунова почти едновременно на сайта “Пик” и на сайта на ПП ГЕРБ се появи снимка на Паунова със служител на президентството, като се твърдеше, че те двамата организират конспирация. Полина веднага уточни, че снимката е отпреди година и срещата е била по съвсем други причини", посочи Огнянова и посочи, че е редно да се гледа кой е собственик на медията.

"Важно е кой говори. Важно е кой е номиналният собственик, но и кой финансира тази медия. Да напомним КТБ – тя се оказа, че кредитира „Труд“, "24 часа" и "Стандарт" по начин, по който едва ли можем да очакваме кредитите някога да бъдат върнати. Още през съдържанието им можехме да направим извода, че не са независими. Има голямо значение и кои са рекламодателите. Тук примерът е Нова телевизия и Васил Божков", посочи медийният експерт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com