Проф. Николай Овчаров: Македонски език няма, без компромиси със Северна Македония

21997
Проф. Николай Овчаров: Македонски език няма, без компромиси със Северна Македония
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

България в никакъв случай да не отстъпва от червените линии, които постави на Северна Македония като условия за присъединяването й към ЕС, категоричен е археологът проф. Николай Овчаров. Научната общност да не мълчи, настоя той на пресконференция в БТА по повод отправеното от т. нар. македонски интелектуалци „Кърваво писмо“ до ЕС, изпълнено с неверни твърдения и упреци към България.

Писмото беше реакция от страна на Северна Македония срещу условията и червените линии, които постави България за приемането на съседите ни в ЕС. В македонското издание "Нова Македония" е публикувано писмо на "македонски интелектуалци", в което на първо място се обръща внимание как имало македонски език и той се говори от 3 млн. души. Твърди се, че Кирил и Методий превеждат гръцки богослужебни книги първо на македонски език от Солунската област. Отделно въпросните интелектуалци са категорични, че македонско малцинство има и че българският натиск да се изменяла историята за фашистките години т.е. България да не се счита за "фашистки окупатор" е "изнудване".

Жозеп Борел ще се изправи срещу центробежните сили на Балканите

Заради динамичната среда на Балканите предизвикателствата пред бъдещия първи дипломат на Европа Жозеп Борел са много и различни в същин...

Професорът обърна внимание на неверните факти в „кървавото писмо“ и съдържащите се в него обвинения към българската държава.

Според авторите на писмото македонският език е историческа реалност и на него говорели 3 млн. души. „Всеки филолог може да ги обори и не само български филолог“, коментира Овчаров. „Не можем да кажем „македонски език“, защото няма такъв. Абсолютно всички лингвисти признават, че македонският е направен на основата на българския“, заяви Овчаров и отбеляза, че изкуствено в македонския са вкарани архаични български думи и чуждици, които да отдалечат езика от говоримия в България. Затова там като влезеш в асансьора няма етажи, а има първи кат, втори кат, посочи Овчаров. „Реагирали сме многократно, изписано е много. Българската позиция е ясна. Проблемът е, че трябва да се съгласува с тяхната. Не виждам място за компромиси от наша страна“, добави той.

Коментирайки твърденията на северно-македонски археолог, че славяните залели Македония точно 99 години преди Аспарух да стъпи Дунавския Онгъл, проф. Очваров подчерта, че славянизацията на тези земи обхваща целия Балкански полуостров не 99 години преди идването на Аспарух, а много по-рано – още към V – VI век византийските автори казват, че целият Балкански полуостров се пославянчи чак до Пелопонес.

Историците в Северна Македония ползват клише за историческите личности - че те са си македонци, обаче им се лепвал етикета „българи“. Овчаров посочи като примери за такива внушения – че Самуил си е бил македонец, но за да се легитимира пред останалия свят приел титлата български цар, т.е. той си бил македонец, но се пишел български цар. „Същото нещо стана сега за Гоце Делчев. Очевидно става въпрос за клише. Той си е македонец според тях, но се пишел българин, защото по този начин се легитимирал. Би изглеждало смешно, ако не беше тъжно“, добави проф. Овчаров.

Заев: Идентичността не е въпрос, по който може да се преговаря през XXI век

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев очаква София да подкрепи начало на преговорите за членство в ЕС, което е част от...

„Съзнанието на хората в Северна Македония е много увредено – над 80 години промиване на мозъка… учебниците са изпълнени с твърдения срещу България, няколко поколения са минали през това и не можем да искаме това да стане изведнъж. Наистина тези червени линии трябваше да бъдат казани много по-рано“, коментира още археологът, който има дисертация, посветена на средновековието във Вардарска Македония, имал е множество експедиции там и познава добре същността на македонизма. Овчаров припомни, че още при създаването на смесената историческа комисия се е усъмнил в успеха й и сравни работата й с „тупкане на топката“.

Проф. Овчаров видя в очертаващото се отлагане на поканата към Северна Македония за присъединяване към ЕС шанс за историческата истина. От снощи е факт че Франция, а и други страни от ЕС няма да приемат разширяването, тъй като имат претенции към Северна Македония и Албания. Тогава именно се появи това „кърваво писмо“, излязло в „Нова Македония“, изпратено до ЕС, отбеляза проф. Овчаров и подчерта, че не става ясно кои са тези интелектуалци, тъй като единственото име в него е на негов колега археолог Зоран Георгиев. „Очевидно писмото е предизвикано от твърдата позиция на България за червените линии, които не могат да бъдат преминавани и очевидно нашите съседи още не са узрели за присъединяване в ЕС“, коментира той. „Не мисля, че е правилно българските учени да мълчат. Има политически момент, но на такива писания би следвало да реагира и самата историческа комисия, която беше създадена между двете страни“, заяви професорът. Според него с предмета на историческата комисия трябва да се заеме по-широка научна общност и да има повече публичност. По думите му „няколко човека, били те и най-добрите, не са достатъчни за такава тежка схватка, особено когато нещата са максимално забавени към идването на т.нар. час на истината – поканата за присъединяването към ЕС“.

При положение, че се отлага поканата, което до 2 – 3 дена ще е факт – тогава може да се говори и от други позиции, смята Овчаров. Неговата препоръка е на по-широка основа да бъде поставена темата, да бъдат поканени и други историци и българската позиция да бъде по-твърда. „Да не се толкова радват на дребни победи, защото както виждаме много бързо съседите ни могат да се отрекат“, препоръча още той на преговарящите от наша страна. „Писмото е щрих от цялостната македонска политика, то е като някакъв танц напред, назад - в един момент се признава историческата истина - Пендаровски казва Гоце Делчев е българин, после се отмята и казва, той си е македонец… Засега комисията е в ситуация да няма нито едно решение, за което да се твърди, че северно-македонското правителство стои зад него“, отбеляза Овчаров. Той настоя: „Крайно време е да започнат да излизат документи с подписи, зад които да стои правителството на Северна Македония. Засега има само подхвърлени приказки, а реално погледнато Северна Македония като държава не стои зад тях“, заключи професорът. Той е категоричен, че поне това, което до момента е взето като решения трябва да бъде публикувано и да не се отстъпва от червените линии, приети от българския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com