Проф. Радка Аргирова: „Мю” вариантът на COVID-19 още не е навлязъл у нас

2959
Проф. Радка Аргирова: „Мю” вариантът на COVID-19 още не е навлязъл у нас
Снимка: БГНЕС

В момента у нас доминира „Делта” вариантът на коронавируса. „Мю“ вариантът все още не е влязъл в страната ни. Според класификацията и характеристиките на Европейското бюро на Световната здравна организация – в Европа "Мю" все още е спорадичен.

Това каза в интервю за БГНЕС проф. Радка Аргирова, вирусолог в Клинична лаборатория на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Токуда".

Тя обясни, че новият вариант попада в класификацията „от интерес” и се следи специално, защото в един момент може да стане „вариант за безпокойство” и поясни, че вече се знае неговата генетична характеристика.

„Той се оказва малко по-силно инфекциозен, което означава, че вирусът още по-добре може да се свързва с клетъчните рецептори, което от своя страна означава, че още по-лесно може да навлиза в клетките. С други думи е по-заразен“, посочи тя.

Попитана дали този вариант може да заобикаля ваксините, проф. Аргирова заяви, че това свойство е присъщо не само за „Мю“ варианта.

ЕМА: Covid вариантът Му е причина за безпокойство

Европейската агенция по лекарствата заяви днес, че вариантът на коронавируса, известен като "Му", може да се приеме като причина за без...

„Той може частично да заобикаля ваксините, всички варианти частично ги заобикалят. Важното е, че продължава действието на ваксините. То никога не е 100%. Примерно, вместо да е 90% може да стане 60-70%, което не е никак малко и е достатъчно да ни запази“, подчерта тя и уточни, че ваксинираните, ако се разболеят, ще изкарат много леко вируса и със сигурност няма да се стигне до тежки последици или смърт.

„Хора, които са ваксинирани и след това са се заразили, около 4%, те много по-бързо оздравяват, много по-леко го карат, за летален изход изобщо не става въпрос“, подчерта проф. Аргирова.

Симптомите при „Мю“ варианта са сходни с тези на „Делта".

„И при този вариант не се говори за разстройства във вкуса, мириса, възприятията въобще. Инкубационният му период е малко по-къс. Твърди се, че при ваксинираните хора няма опасност. При неваксираните, защото сега говорим за епидемия сред неваксинираните, още не сме много наясно каква е тежестта, тъй като той е спорадичен. Все още не е характерен и не е доминиращ“, обясни експертът и добави, че в доклад се твърди, че има случаи на този вариант в Турция и Гърция.

От думите ѝ стана ясно още, че следят и останалите варианти от „интерес“ и това е изключително важно.

Вариантът "Мю" на коронавируса е все по-близо до България

Гръцките здравни власти потвърдиха, че са идентифицирани шест случая на нов вариант на коронавирус - "Мю", който се следи отблизо от Св...

„Всичките ги следим – такива са още „Ламбда“, „Тета“, „Йота“. Знаем цялата им генетика. Стараем се да бъдем преди вируса. За първи път от няколко месеца може да кажем това. Защото в началото на пандемията не можехме да го кажем. Сега вече ние следим и чакаме как ще се проявят и сме готови. Науката върви напред и искаме да тръгнем преди вируса и вече го изследваме, преди той да е станал доминиращ“, каза тя.

Вирусологът подчерта, че близо две години след началото на пандемията нямаме нов щам, което е добра новина.

„Вирусът е изменчив, но не толкова колкото грипният и ХИВ“, посочи специалистът.

Проф. Радка Аргирова каза още, че чрез ваксината, ние на практика, на популационно равнище, убиваме този вариант, който в момента циркулира.

„Ваксинирането цели да не се разболявате тежко и да няма тежък и фатален изход от инфекцията. Има хора, които влизат не чак в толкова тежко състояние и след 2-3 дни толкова се влошават, че настъпва фатален край. Виждаме го всеки ден“, припомни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com