Проф. Сербезова: Електронните рецепти ще облекчат личните лекари

3333
Проф. Сербезова: Електронните рецепти ще облекчат личните лекари
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разговаря с проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, за ситуацията в аптеките и проблемите с коронакризата.

След провал и изпускане на възможностите за подготовка за втората вълна на коронавируса и след провал за едно умно управление на отделните аспекти на кризата, така че да не се стига до по-сериозни ограничителни мерки, сега правителството стига и до тези мерки, за които се кле, че няма да въвежда. Всички негови стъпки са маркирани от липса на планиране, липса на адекватна информация, липса на адекватна комуникация и липса на адекватна роля на експертите. Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в онлайн разговор с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова за ситуацията с аптеките и проблемите, с които се сблъскват фармацевти и пациенти

“За съжаление България е напът да изпълни националната поговорка, че ще изядем 100-те тояги, ще изплатим 100-те жълтици и накрая ще изяде и торбата със сол”, каза Христо Иванов. Той определи ситуацията на вземане на решения в последния момент и без ясна комуникация като “създаване на мътна вода”. Изтъкна, че е изключително важно да се дава думата на експертите и управляващите да се вслушват в предложенията им.

Искри между Лекарския съюз и фармацевтите заради снабдеността с лекарства

Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз (БФС), че недостигът на лекарства се дължи на факта, че лекари изписват г...

Един от тежките проблеми в момента е свързан с ограничените възможности за достъп до някои лекарства. Според Асена Сербезова решението на проблема минава през въвеждане на възможност за т.нар. генерична замяна - когато фармацевтът предлага на пациента медикамент, който може да замени предписания му. Тя напомни, че още през март Българският фармацевтичен съюз предложи тази мярка, а в Европа само България, Кипър и Малта не предвиждат такава възможност.

“Цинизъм е да не обсъждаме тази мярка в условията на българската реалност, защото много проучвания показват, че парадоксално ние сме най-бедната държава в ЕС, но българският пациент доплаща най-много за лекарства”, заяви проф. Сербезова.

Като друго решение тя посочи по думите ѝ “щекотливата тема електронно здравеопазване”. Наличието на електронна рецепта щеше много да облекчи личните лекари, смята председателят на фармацевтичния съюз. Тя посочи, че сега от една страна общопрактикуващите лекари получават указания да не преглеждат пациенти с COVID-19, а от друга са подложени на много сериозно натоварване да ги консултират по телефона.

“Има поне 3-4 мерки, които отдавна се препоръчват, за тях отдавна се говори, но не са направени. Въпреки че е обещано, че до края на годината електронната рецепта ще е факт, краят на годината някак си неусетно дойде”, заяви Асена Сербезова.

Проф. Сербезова: Антибиотик би следвало да се отпуска само по лекарско предписание

"Имаме сигнали за недостиг на лекарствени продукти, които лекари препоръчват за лечение на пациенти с COVID-19. Това са лекарствени про...

“В тази безпрецедентна ситуация е необходимо да се анализират всички процеси, само че как да ги анализираме, като нямаме данни, няма електронно здравеопазване. Без електронно здравеопазване не можем да познаваме процесите така, че да ги управляваме. Как да ги познаваме, ако не черпим в реално време информация за тях”, попита още Сербезова. Тя изтъкна и липсата на електронна система за проследяване на наличностите на лекарства в складовете, която трябваше да е готова миналия февруари, но не е, а щеше много да помогне в настоящата ситуация на недостиг на медикаменти.

И доколкото Сербезова бе експертът, който още през април предупреди за недостиг на някои лекарства в аптеките, а отговорът на институциите бе, че прокуратурата ѝ повдигна обвинение за изказванията ѝ, днес тя разказа на какъв етап са те. Тя разказа за обаждане с предупреждение да внимава в изказванията си, след като Българският фармацевтичен съюз в началото на извънредното положение излезе с отворено писмо заради масовите проверки в аптеките.

“Очевидно сме ядосали някого, защото получих няколко обаждания какви са тези писма и ако не престанем да ревем за проверките, ще видим какво ще се случи и ще бъдат приложени силови методи. Е, видяхме ги тези методи”, каза Сербезова и посочи, че непосредствено след обаждането са ѝ повдигнати обвинения. “На съответните органи е съобщено кой се е обадил”, добави Сербезова и посочи, че има и свидетелски декларации, като предстои да се види дали съдът ще приеме това. Днес тя разказа и за нов случай на натиск - сега срещу адвоката, чрез който на 13 октомври е подала в Софийския районен съд искова молба срещу прокуратурата за тормоз и дискриминация.

“Тормозът и дискриминацията продължават, защото адв. Чобанова също са започнали да я преследват с частен съдебен изпълнител към настоящия момент, без да й се даде възможност да си разреши проблема по законовия начин. И това хронологично е след подаването на исковата молба”, заяви Сербезова. Тя посочи и че Европейският съд по правата на човека вече е регистрирал, т.е. приел е като допустима, жалбата ѝ за нарушаването на правата ѝ от страна на българската прокуратура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com