Прогноза: Решаващият опит за съставяне на правителство ще е на "Продължаваме промяната"

6740
Прогноза: Решаващият опит за съставяне на правителство ще е на "Продължаваме промяната"
Снимка: Getty images

Решаващият опит за съставяне на правителство ще бъде с мандата на „Продължаваме промяната“. Ако това не се случи, ще има нови избори. Това сочат  електоралните нагласи на проучването на Центъра за анализи и маркетинг, представени от неговия директор Юлий Павлов на пресконференция в БТА.

Очаква се избирателната активност на парламентарните избори на 14 ноември да бъде около 50%. Около 53% от хората са готови да излязат да гласуват, показват данните от изследването. 

В изнесените резултати от проучването най-вероятната първа политическа сила ще бъде ГЕРБ. Ако „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев са втори (те имат 15.8% според проучването), ще си получат мандата „екс леге“ и това ще бъде решаващият опит за съставяне на правителство, смята Павлов. В случай че БСП са втори (15.1%), а ПП трети, анализаторът е на мнение, че правителство, подкрепено от всички, не може да има. Няма съмнение в проучването на коя партия президентът ще връчи третия мандат за съставяне на правителство – ПП, посочи той.

Първан Симеонов за деня след изборите: ГЕРБ и ДПС ще останат в „политическа карантина”

Протестните партии са на ръба на мнозинството. Ако изборите са утре, ще им трябва подкрепата на БСП. Това сочат данните за моментните н...

Останалите партии се нареждат според изследването по следния начин: ИТН с 12.3%, „Демократична България“ с 11.8% и ДПС - с 10.3%. Под въпрос е дали ИБГНИ ще влезе, защото гражданската коалиция се движи около 3.2%. „Възраждане“ са с 2.5%, ВМРО са под чертата с 1.2%. За "Възраждане" ситуацията се подрежда благоприятно заради крайни радикални елементи, които се харесват на хората, и заради гласовете от чужбина, изтъкна анализаторът. Въпреки това той не вярва "Възраждане“ да влезе в парламента.

Сред политиците Румен Радев води като той е единственият политик с доверие над 50%. Илияна Йотова е с 41% доверие, служебният премиер Стефан Янев с 38%, бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков с 36%, бившият служебен финансов министър Асен Василев с 31%. Между 25-30% от доверието на хората събират кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на ИТН Слави Трифонов и ректорът на СУ и кандидат за президент на ГЕРБ-СДС проф. Анастас Герджиков.

За президентските избори 53% от хората са решили твърдо да гласуват. "Ще гласувам, но не съм решил за кого" декларират 37.4%, 9.6% не са определили за кого ще гласуват, а 16.9% няма да гласуват.

Втори тур почти сигурно ще има, като срещу Румен Радев (47.5%) ще отиде ректорът на СУ „Свети Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков (21.8%).

Официално: 22 партии и 7 коалиции се регистрираха за предстоящите избори

Общо 22 партии и 7 коалиции са подали документи за регистрация в Централната избирателна комисия. Срокът за регистрация за участие в па...

За Мустафа Карадайъ биха гласували 8.6%, за Лозан Панов 5.2%, за Костадин Костадинов 1.7% и за Луна Йорданова под 1%.

По време на пресконференцията в БТА бяха представени и резултатите от проучването за това какво е мнението на хората относно мерките срещу COVID-19. 34.6% одобряват новите мерки, над 19% по-скоро не ги одобряват, 14.2% категорично не ги одобряват.

По отношение на ваксинацията близо 10% са готови да се ваксинират, колебаещите се са между 14-15%, тези, които са преболедували и имат имунитет са 14.8%, 13.2% твърдо отказват да се ваксинират.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com