Прогноза за времето - 18 декември (вторник)

6592
Прогноза за времето - 18 декември (вторник)
Снимка: БГНЕС

Очакват ни 24 часа с валежи от сняг, но и дъжд. Снегът ще завладее Западна и Северна България, а на места в Горнотракийската низина и в източните райони първо ще дойде дъжд и чак след това - сняг. От север-североизток, със слаб в Източна България до умерен вятър, ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и привечер и през нощта срещу сряда дъждът в повечето райони ще преминава в сняг, но от запад валежите ще спират. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, в Южна България все още по-високи - до 4-5°. В Северна България дневните температури ще са почти без дневен ход – около 0°, в Южна ще се понижават и към 14 часа ще се доближават до 0°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и още малко ще се повиши. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Евгения Егова.

В 9 области от страната е обявен жълт код за сняг и поледици. Областите са Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Там в планинските части от областите се очакват снеговалежи и снежна покривка до 5-10 см.

Вижте къде падна най-много сняг

Най-голяма е снежната покривка в Благоевград – 11 сантиметра. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институ...

В Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас е обявен жълт код за обилни валежи от дъжд, които привечер и през нощта срещу сряда ще преминат в сняг. Количествата ще достигнат до 20-25 л/кв. м. През нощта срещу сряда ще започне да се задържа и снежна покрива от 5 до 7 см.

По Черноморието ще е облачно с валежи, предимно от дъжд. С умерен вятър от север-североизток температурите ще се понижават и вечерта на места дъждът ще се примесва със сняг. Сутрешните температури ще са по-високи - 4°-5°, но с нахлуването на студения въздух ще се понижават и към 14 часа ще се доближават до 0°. Температурата на морската вода е около 9°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Над планините ще е облачно, на много места с валежи от сняг, които привечер от запад ще отслабват и спират. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е до умерен и с него температурите ще се понижават; максималната на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра – около минус 5 °.

В сряда слаб сняг ще превалява все още на места в Източна България, там ще бъде и доста ветровито. Над Западна България облачността ще се разкъсва и намалява, вятърът ще отслабва. В четвъртък ще е студено, особено сутринта, но ще е без валежи, ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността. Вятърът и в източните райони ще отслабне. В петък ще преобладава облачно време, почти без валежи. Вятърът ще се ориентира от югозапад и дневните температури слабо ще се повишат.

Седмична прогноза за времето за 17-23 декември

Новата седмица започва със значителна облачност и превалявания от дъжд над цялата страна. В понеделник в крайните северозападни райони...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com