Прогноза за времето - 18 ноември (неделя)

7660
Снимки: БГНЕС

Неделя, 18 ноември, ще е първият ден през тази есен, който наистина ще отговаря на понятието "лошо време" - или поне така изглежда от прогнозата на НИМХ, цитирана от Агенция "Фокус".

За цели 10 области в страната има жълт код с предупреждение за сняг, а за още 6 области - за дъжд, като това ще е дори по-неприятно предвид очакваните температури от около 0 градуса. А за 4 области има предупреждение за смесени валежи - хем дъжд, хем сняг.

Жълт код за сняг е в сила за 10 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София – град. Перник, Кюстендил. В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 сантиметра.

Код от същата предупредителна степен, но за дъжд е в сила за 6 области – Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези райони на страната ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 20-30 л/кв. метра.

Жълта е степента на опасност за валежи от дъжд и сняг и в Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. В тези области ще има значителни валежи от дъжд, а в планините - от сняг. Очакваните количества на валежа са между 15 - 25 л/кв. метра.

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг.

Привечер и през нощта срещу понеделник валежите ще се усилят, и в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са предимно между минус 3° и 2°. Максималните ще са от 0 – 4° в северозападните до 8 – 12° в югоизточните райони от страната.

Седмична прогноза за времето за 19 - 25 ноември

Новата седмица ще започне с променлива облачност и слаби превалявания от дъжд. Максималните температури в понеделник ще са между 1 и 1...

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни привечер по Южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 7° и 12°. Температурата на морската вода е 14 - 15°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи, предимно от сняг. Привечер на места в Родопския масив количествата ще са значителни. Ще духа умерен югоизточен, по високите и открити части и силен южен вятър. Температурите ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 1°, на 2000 метра – около минус 4°.

Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

В понеделник сутринта в западната половина от страната, с изключение на крайните югозападни райони, снеговалежите ще продължат, на изток ще вали дъжд. Количествата ще са значителни. Около обяд от югозапад валежите ще отслабват и спират, най-късно, едва вечерта - в Североизточна България. Вятърът ще се ориентира от северозапад – ще е умерен и временно силен.

Във вторник и сряда страната ще попадне в предната част на нов средиземноморски циклон. През първия ден вятърът ще се ориентира от югоизток, ще се усили и температурите ще се повишат – максималните ще бъдат между 5° и 10°, в Горнотракийската низина и източните райони до 14-16°. След временно спиране на валежите, от югозапад те отново ще се активизират и през нощта срещу сряда и в сряда ще обхванат страната. В по-голямата ѝ част ще вали дъжд, в Северозападна България преди обяд ще вали сняг, който след обяд ще премине в дъжд. Ниски ще са температурите в приземния слой в Дунавската равнина и Предбалкана и на места там ще се образуват поледици. Очакват се значителни валежи, на места в Южна България, придружени с гръмотевици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com