Прогноза за времето - 26 септември (събота)

6074
Прогноза за времето - 26 септември (събота)
Снимка: iStock/Guliver

Днес ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд, в припланинските райони количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще бъде над североизточните райони от страната. Ще е ветровито с умерен и силен поривист вятър от южната четвърт.

По северните склонове на планините южният вятър ще се проявява и като фьон и поривите му ще достигат 24-27 м/сек. Максималните температури ще са в широки граници от 20°-22° в Югозападна България до 30°-32° на североизток.

През нощта срещу неделя вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува хладен въздух и температурите ще се понижават. Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца.

Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Преди обяд по Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд облачността ще се увеличи, ще е значителна и на места ще превали дъжд. Ще бъде ветровито с умерен и силен южен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 29°. Вълнението на морето ще е 3 - 4 бала. Температурата на морската вода е около 24°.

В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. В масивите от Западна и Централна България количествата ще са значителни и на места ще има и гръмотевици. Ще духа силен и бурен поривист вятър от южната четвърт. По северните склонове на планините поривите ще достигат 24 – 27 м/сек. През нощта срещу неделя по най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще премине в сняг. През нощта срещу неделя валежите ще спрат, а облачността ще се разкъсва и намалява.

В неделя ще преобладава слънчево време. Вятърът в Северна България временно ще стане от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще се усили до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в източните райони все още до 17-18°, а максималните - между 21° и 26°. В понеделник вятърът отново ще стане от юг. Дневните температури ще са с 2-3 градуса по-високи. Преди обяд облачността ще е разкъсана, в следобедните часове ще се увеличи и привечер в Западна България ще започнат валежи. През нощта срещу вторник валежите ще обхванат цялата страна. Във вторник времето ще е предимно облачно, на много места ще продължи да превалява дъжд. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще прониква хладен въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com