Прокуратурата: Разследването на главния прокурор противоречи на закона

6234
Прокуратурата: Разследването на главния прокурор противоречи на закона
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата у нас "приветства" законопроектът за разследване на главния прокурор, но според ръководството ѝ създаването на "извънредно законодателство", както определя този случай, противоречи на принципите на правовата държава. Това става ясно от позицията на държавното обвинение, разпространена днес.

"Прокуратурата на Република България приветства всяка една законодателна инициатива на народните представители, включително и такива, свързани с реализирането на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници при евентуално извършено престъпление. Константното становище на ръководството на прокуратурата е, че същото следва да се осъществи при спазване на Конституцията и европейските стандарти за върховенство на правото. Създаването на извънредно законодателство и процедури категорично противоречи на същите", се посочва в позицията.

Крум Зарков: Боли ме за механизма за контрол над главния прокурор, но не го приемат

Всички се кълнат, че искат да приемат механизъм за контрол над главния прокурор и заместниците му с промените в Наказателно-процесулния...

Опасенията на прокуратурата са, че с извънредното законодателство ще бъдат нарушени принципите на върховенството на закона и правовата държава: "Притеснителни са опитите за замяна на принципа на законосъобразност с принципа на политическа целесъобразност, характерен за антидемократични режими, каквито виждаме близо до нас".

Според обвинението Прокуратурата на България е станала жертва на различни политически партии, които отправят "недопустими атаки" срещу съдебната власт, а това ясно показвало, че институциите в независимата съдебна система, и в частност българската прокуратура, изпълняват своите задължения, които са в интерес на гражданите.

"Атаки, още повече непочиващи на факти и на законите в Република България, насочени срещу съдебната власт, намираме за напълно недопустими в едно съвременно общество, част от Европейския съюз. Системното уронване на престижа на съдебната власт с предизборни и тясно партийни цели води само и единствено до институционален и държавен разпад. Последиците от тези дългогодишни действия на различни български политици и политически партии, имат за резултат това, което виждат хората – ръст на престъпността, отразяваща се на всички български граждани".

В съобщението прокуратурата призовава всички представители на българските политически партии да спазват демократичните принципи и разделението на властите, защото иначе имало риск от задълбочаване на съществуващите достатъчно сериозни проблеми, пред които е изправена страната.

Според написаното целта на съдебната реформа е да се реализира "политическо вмешателство" в иначе независимата съдебна система:  

Борисов: Кирил, Асен и Христо Иванов провалиха кворума за съдебната реформа

ГЕРБ - виновни за правосъдната система? Да, да, затова и Кирил, и Асен, и Христо Иванов ги нямаше и не направиха кворума. Съжалявам, бя...

"Категорични сме, че под "съдебна реформа" не може да се разбира само и единствено приемането на извънредно законодателство с цел реализирането на политическо вмешателство в независимостта на съдебната власт и смяна на няколко ръководители на институции в нея".

Ръководството на държавното обвинение е категорично, че "ще продължи да се противопоставя на всеки опит за политическото овладяване на институцията и нарушаване на нейната независимост". А българските прокурори и следователи щели да продължават активно, при спазване на законовите правомощия, да противодействат на различните форми на престъпност и да решават проблемите на хората.

Прокуратурата припомня и някои свои законодателни инициативи от последните две години - предложения за промени в Наказателния кодекс, свързани с възможността за отнемане на моторните превозни средства на употребили алкохол и наркотични вещества водачи, както и с квалифицирането като умишлено деяние на действия, причиняващи смърт по пътищата от такива лица. Защо обаче тези предложения не могат да дадат добър резултат (по-конкретно за пияните и дрогирани шофьори) - прочетете в анализа на адвокат Андрей Янкулов, старши правен съветник на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ).

Actualno.com припомня, че на първо четене депутатите приеха четири от общо пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Един от приетите законопроекти бе предложеният от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Със законопроекта на "Възраждане" се цели постигане на по-обективен, бърз наказателен процес в досъдебната фаза.

Приети бяха и двата законопроекта, предложени от Министерския съвет. С единия законопроект на служебния кабинет се създава механизъм за разследване на главния прокурор. С втория законопроект, внесен от кабинета, се транспонира европейска директива и се въвеждат общи минимални правила относно защитата на процесуалните права на децата, заподозрени или обвиняеми в наказателното производство.

Десислава Атанасова: Само ГЕРБ предложи състав на правителство

Единствено нашата парламентарна група издигна кандидат за премиер, който представи състав на кабинет. Това заяви пред БНТ председателят...

Внесеният законопроект от Бойко Рашков от "Продължаваме Промяната" също бе приет. Той също цели постигане на процесуална бързина. С тях се предоставя възможност на разследващите органи да могат да внасят искане за освидетелстване, за разрешение за претърсване и изземване пред първоинстанционния съд, както и да представят за одобрение от съда на протокола за извършеното действие в условията на неотложност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com