Промени: Глоба само с фиш на пътя, при 0,5 промила вземат книжка

18929
Промени: Глоба само с фиш на пътя, при 0,5 промила вземат книжка
Снимка: БГНЕС

Глоба ще се налага само с фиш на пътя, издават от служители на КАТ, който може да се обжалва или плати на 70% в 14-дневен срок. Ако след изтичането на този срок глобата не е  платена или обжалвана - започва да тече 1 месец, в който тя може да се плати 100%. Ако и това не стане, се изпраща в НАП за принудително събиране. Вече към плащането на гише чрез банкова карта, по банков път или с друг електронен платежен инструмент ще се прибави и онлайн заплащане на фиша - на портала на МВР за електронни услуги ще се създаде възможност за плащане чрез интернет банкиране, с дебитна или кредитна карта.

Това са част от измененията предложени от Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” и МВР за промени в Закона за движение по пътищата. Текстовете са на обществено обсъждане в следващият месец и ако се постигне съгласие, ще влязат в пленарна зала. 

Другата голяма промяна в закона е отпадането на хартиения син талон към книжката. Контролните точки си остават, но само електронно, тъй като Пътната полиция има онлайн достъп до тях. Така шофьорите ще са длъжни занапред да носят у себе си само шофьорската книжка.

Идеята е да се скъси пътят за налагане на санкции с наказателно постановление за нарушение на правилата за движение по пътищата, да се спре криенето и избягването на плащането на глобите, пише 24 часа.

С фиша на пътя служителите на КАТ ще могат да налагат глоби, имуществени санкции, лишаване от право да се управлява автомобила, когато това е предвидено за извършеното нарушение, както и да се отнемат контролни точки. Образецът на фиша се утвърждава от министъра на вътрешните работи на български и на английски език.

До края на годината ще бъде обявен нов закон за движение по пътищата

До края на годината ще бъде обявен нов закон за движение по пътищата. Целта е да бъдат намалени жертвите. Това заяви транспортният мини...

Връчване на фиша

Връчването му, включително и за нарушения, установени с технически средства, тоест от камерите, става по няколко начина. Първият е пътният полицай да даде фиша на водача при установяване на нарушението на пътя. Когато обаче има снимка от камера, се създават други начини. Един от тях е с препоръчано писмо с обратна разписка или с две посещения на адреса през 7 дни. Тогава се оставя писмено уведомление на пощенската кутия или на вратата. Друг начин за връчване на фиша ще изисква предварително съдействие от страна на водачите - на интернет страницата на МВР ще се осигури възможност шофьорите сами да посочат имейл, на който да получават известия за нарушенията, които са допуснали, и камерите са ги засекли. Така ще имат възможност да хванат срока за плащане на глобата с 30% отстъпка.

В случай че нарушителят не може да бъде открит, съобщаването става чрез поставяне на таблото за уведомления на съответното РПУ, на територията на което е извършено нарушението, или на интернет страницата му за срок минимум от 7 дни. След това се смята, че връчването на фиша е факт. Това е чисто нова мярка срещу укриване на нарушителите.

За поставянето на съобщението на таблото за обявления или в интернет страницата на съответната структура се съставя протокол, който съдържа данни за времето и мястото на съставянето му, за имената, длъжността и местоработата на лицето, което го съставя, и за подлежащия на връчване фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание или електронен фиш. Протоколът се подписва от лицето, което го съставя.

Проектът за промени дава още една възможност за връчване на фиша - при административните услуги, които предлага МВР. Например – при изваждане или подновяване на лични документи, регистрация на автомобили и т.н.

СБА иска нов закон за движение по пътищата и изваждане на шофьорските изпити от ДАИ

Трябва да се направи нов закон за движение по пътищата и да се извадят изпитите от ДАИ (новата-стара Изпълнителна агенция „Авто...

Наказанията

Промените предвиждат и сурови наказания за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Книжката ще се отнема веднага, ако се окаже, че шофьорът е управлявал с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установена с медицинско и химическо лабораторно изследване или с изследване с доказателствен анализатор. Същото е и за лице, което е карало след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Отнемането на свидетелството е до решаване на въпроса за отговорността на водача, но за не повече от 18 месеца, както и при наличие на изследване от кръвна проба или изследване с доказателствен анализатор.

Увеличават се санкциите за шофьори, които откажат да дадат проба за алкохол и наркотици и техни аналози. В момента тя е две години без книжка и 2000 лв. глоба, предвижда се срокът да е 3 години без книжка, а глобата - 3000 лв.

Ако някой паркира на място за автомобили на хора с увреждания и нарушителя го няма, глобата се налага на собственика на превозното средство, а когато в свидетелството му за регистрация е вписан ползвател – санкцията е за него. Глобата, ако ползвателят е юридическо лице или едноличен търговец, е 200 лв.

Новият закон за движение по пътищата може и да не спре най-нахалните шофьори

Има или не недомислици в поредните поправки на Закона за движение по пътищата? Такива опасения вече се появиха, след като в текстовете ...

От 50 до 200 лв.е санкцията за паркиране в паркове, градинки,на детски площадки и тротоари и тя се начислява на собственика на превозното средство или на ползвателя на колата.

ПОС терминали в патрулките

В скоро време се очаква в патрулките да бъдат сложени и ПОС терминали, на които нарушителите да могат да платят глобите с карта веднага на пътя. Финансирането за закупуване на устройствата е осигурено от Фонда за безопасност на движението. В момента се правело обучение на полицаите как да работят с ПОС терминалите.

Сега действащият ред за съставяне и връчване на наказанията за нарушения на пътя са от 1969 година.

Според последните данни на МВР над 109 млн. лв.  глоби не са платени на КАТ за последните 5 години - от 2016-а до 27 април тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com