#ПромениКартинката в твоя квартал

1794
#ПромениКартинката в твоя квартал
Снимка: Филип Морис България

 

  • Всеки четвърти пушач /25% от световното население/ изхвърля фаса си извън определените за общия отпадък места.
  • В световен мащаб 10 хиляди фаса в секунда се изхвърлят неправилно по улиците, в природата.
  • СЛЕД 10 ГОДИНИ В МОРЕТО МОЖЕ ДА ИМА ПОВЕЧЕ ФАСОВЕ, ОТКОЛКОТО РИБА
  • За разграждането на цигарените фасове са нужни от 3 месеца до 15 години.

За да алармира за този глобален проблем, през лятото на тази година, Филип Морис България стартира информационната кампания #ПромениКартинката, която цели да повиши информираността за замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове и да провокира към отговорно потребителско поведение. Кампанията стартира с провокативни визии, разположени по 40 плажа на българското Черноморие, а през есента се пренесе и в градска среда чрез  доброволчески акции по почистване в 5 български града: Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Русе.

През пролетта на 2022 г., информационната кампания, която с доброволческите си инициативи почисти общо 620 килограма фасове и други неправилно изхвърлени отпадъци, призовава да променим картинката  и в кварталите на София, както и в други градове в страната. Идеята зад инициативата “ #ПромениКартинката в твоя квартал“ вече привлече вниманието на известни лица, които припознават каузата на информационната кампания и искат да бъдат част от решението на проблема с неправилно изхвърлените фасове в околната среда. Сред тях са певицата Рут Колева, писателката, музикантка и радиоводещ  Гери Турийска, журналистът и радио водещ Ники Кънчев и PR експертът Ива Екимова.

Научете повече за бъдещите активности на кампанията от Диляна Якова, мениджър устойчиво развитие и регулации във Филип Морис България.

  1. Как стартира кампанията и какви други активности предвиждате?

Кампанията стартира през лятото с атрактивни визии и послания на 40 плажа по българското Черноморие, провокирайки потребителите да разберат повече за проблема със замърсяването с фасове. През есента на 2021 г. кампанията придоби градски облик – през септември организирахме доброволчески акции за почистване в няколко града на България – Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Русе.  Общо над 180 доброволци в споменатите градове събраха 620 кг. фасове и други отпадъци, давайки пример за опазване на околната среда. 

На 18-ти септември, по повод Световния ден за почистването на околната среда (World CleanUp Day 2021) бе открита и изложба пред Градската градина в Пловдив с визии, посветени на проблема със замърсяването с фасове в градската среда.

През ноември кампанията достигна и до столицата като на 22-ри ноември бе открита инсталация с информационни пана на #ПромениKартинката в градинката на НДК, пред „Кино Кабана“.

Догодина пък ще фокусираме кампанията в кварталите на градовете, като призоваваме всички, които биха искали да се включат в акция по почистване или друга активност в своя квартал, като използват платформата на #ПромениКартинката, да го направят.

Вече имаме и няколко известни личности, които прегърнаха идеята зад кампанията и чрез тях се надяваме да достигнем още повече хора.

  1. Смятате ли, че българите са достатъчно съзнателни по темата и ако не - как може да се промени това?

Проблемът със замърсяване с фасове не е само български. Едва 13% от хората в световен мащаб знаят, че филтрите на тютюневите изделия съдържат целулозен ацетат, който е всъщност биопластмаса и за разграждането на фасовете са необходими от 3 месеца до 15 години в зависимост от външните условия. Съответно, 1 на всеки 4 пълнолетни пушачи изхвърлят фасовете си на улицата или в природата, защото не знаят, че е нередно.

#ПромениКартинката е информационна кампания, стремяща се с провокативни послания, интересни визии и много говорене от страна на медиите да достигне до съзнанието на пълнолетните потребители, а в по-дългосрочен план това да доведе и до реална промяна в поведението и намаляване на замърсяването с фасове.

Нашите усилия са насочени най-вече към възпитанието или превъзпитанието на навиците за правилно изхвърляне на отпадъците от всеки потребител – само така можем да постигнем промяната на нашата улица, в нашия град, сред нашата природа.

За да се случи това, са необходими много усилия от всички, които поне малко са заинтересовани от проблема, за да достигнем до всеки, който вижда смисъл в кампанията и който иска да я припознае като своя, и накрая до цялото общество. Надяваме се посланията на кампанията да се превърнат във всеобща тема за разговор, в нещо като фолклор, който всеки ще харесва и преповтаря, и така, докато изхвърлянето на фасове в непредназначените за това места стане социално неприемливо поведение и всички ние успеем да променим картинката.

  1. В какво ще се изразява сътрудничеството със Столична община ?

Столична община подкрепи изложбата с информационни пана на #ПромениКартинката в парка пред НДК, която приключва на 5-ти декември, и се надяваме да има възможност да си сътрудничим и в последващи инициативи на кампанията, включително и в предстоящата през пролетта #ПромениКартинката в твоя квартал.

Сътрудничеството с местните общини е нещо, към което ще се стремим от следващата година и което се надяваме да бъде прието с охота и желание за реални резултати от общинските власти.

Материалът се публикува със съдействието на Филип Морис България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com