Простреляха царски орел край Ямбол

15875
Простреляха царски орел край Ямбол
Снимка: Българско дружество за защита на птиците

На 20-ти септември екип на Българското дружество за защита на птиците открива в безпомощно състояние царски орел, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател. По-късно птицата е настанена в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. След преглед от ветеринарните лекари на Центъра се установява, че царският орел несъмнено е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие, със счупено лява крило, а доказателството за това са откритите, вследствие рентгенография, 16 сачми в тялото му.

Царският орел е млада птица, маркирана от БДЗП с GPS/GSM предавател това лято в гнездо в района на град Елхово. Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние. Данните от сателитната и GPS/GSM телеметрия разкриват важна информация за вида, включително и за заплахите, които застрашават популацията му. Конкретният случай е пример за една от най-сериозните заплахи – незаконният острел.

Проект за опазване на царския орел в България се нуждае от подкрепа

Проектът на EVN „Живот за царския орел" (Life for safe grid) е  сред 15-те проекта, номинирани от Eвропейската комисия (ЕК)&...

Според ветеринарните специалисти на Спасителния център, където птицата се лекува, състоянието й продължава да бъде критично. След направената рентгенография сачми са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела.

Сигнал за случая е подаден до всички отговорни институции, включително и до прокуратурата, като се очаква съвсем скоро да се образува досъдебно производство.

Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева! Едва преди няколко дни бе задържан от полицията бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници и в момента тече разследване по случая. За последните няколко години има още три случая на простреляни царски орли, известни, благодарение на предавателите.

Царският орел е един от най-емблематичните видове на българската природа, почитан от предците ни като свещена птица, която прогонва градоносните облаци и спасява реколтата.  В последните години, благодарение на дългогодишни и целенасочени природозащитни усилия, броят на гнездата му в България се увеличи до 46. Загубата дори само на една птица се отразява пагубно на цялата популация. Стрелбата по такъв вид е действие, насочено не само срещу усилията по опазването му, природата и вида, но и срещу морала и традициите на народа ни. 

Рекорден брой двойки царски орли у нас след специални грижи

Царският орел е световно застрашена птица, която обитава и у нас. Но докато през 2 000-та година в страната ни са гнездели само 7 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com