Протест заради пожара в Шишманци. Кметът на Раковски иска Борисов да се заеме лично с проблема

3041
Протест заради пожара в Шишманци. Кметът на Раковски иска Борисов да се заеме лично с проблема
Снимка: Actualno.com / ОД МВР - Пловдив

Кметът на община Раковски - Павел Гуджеров - сезира министър-председателят на България - Бойко Борисов - по повод пожара в депото на село Шишманци. Градоначалникът е категоричен, че не смята случващото за нормално. "Категорично твърдя, че представляваната от мен общинска администрация изчерпа всички налични ресурси и канали да алармира компетентните органи за този нерешим до момента проблем", пише Гуджеров в писмото си до премиера.

Той заявява, че жителите на община Раковски стават жертва на обгазяване всяка година. Затова кметът настоява да бъдат предприети незабавни мерки с цел недопускане на последващи инциденти и аварии. По думите му, към настоящия момент заради Депо за неопасни отпадъци и Инсталация за биологично разграждане по закрит способ - село Шишманци, населението на общината е подложено на опасна екологична среда.

Продължава борбата с огъня в завода край Шишманци

„Намираме се в тежка пожароопасна ситуация на територията на цялата страна. Кодът е висок, предупреждението е сериозно, така че в...

Гуджеров сигнализира премиера, че е крайно време да се предприемат трайни мерки за преустановяване на опасните за здравето на хората инциденти, "превърнали се вече в рецидив". "Населението на село Шишманци и община Раковски са категорични, че не желаят повече да бъдат жертва тези пожари и последващите обгазявания, които в някои случаи продължават повече от седмица", посочва кметът. Чрез писмото си до Борисов, Павел Гуджеров настоява за стриктно изпълнение на поетите задължения за извършване на контрол и проверка.

За целта в съобщението си до министър-председателя кметът на Раковски е описал няколко мерки, които да бъдат взети за разрешаване на проблема. А именно: осигуряване на противопожарна охрана на обекта и ефективна денонощна такава, ревизия на мерките за безопасност, изграждане на стационарна станция за измерване чистотата на въздуха. Кметът на Раковски уточнява, че нееднократно е уведомявал с писма компетентните органи и въпреки това резултат няма и пожари отново се случват, "което още повече подсилва напрежението и недоволството у хората".

В края на писмото си Павел Гуджеров отправя молба към Бойко Борисов премиерът лично да се заеме с разрешаването на проблема и изразява мнението си, че ако съоръжението не може да функционира безопасно, то трябва да бъде затворено. Междувременно, кметът на Раковски съобщи на жителите на общината, че е организирана подписка с искане за решаване на въпроса. Желаещите да я подкрепят, могат да се подпишат на първия етаж в сградата на общината, стая №8.

Заради проблема жители на Шишманци и други населени места в околността се събират на импровизиран протест утре (14.08.19 г.), организиран от отец Румен. Точно 06:15 ч. хората ще си дадат среща на разклона за депото за отпадъци край селото.

Няма опасност за живота на хората заради пожара край Шишманци

Продължават усилията за овладяване на обстановката и те са насочени в няколко направления. Във връзка с пожара, възникнал в депо за от...

"От страна на ОДМВР-Пловдив са взети необходимите мерки за осигуряване безопасността на движението и недопускане на закононарушения, във връзка с демонстрациите", увериха от пресцентъра на пловдивската полиция. От там посочват, че до момента няма официално уведомление за провеждането на протеста. Междувременно, продължават на място да дежурят екипи на пожарната, а служители от РУ-Раковски и сектор "Пътна полиция" периодично следят за евентуално силно задимяване на магистралата и са в готовност да подпомагат трафика. В утрешния ден предстои в завода да бъде извършена съвместна проверка с представители на РИОСВ-Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com